Dit zijn de signalen dat jij toe bent aan een nieuwe baan

Lorenzo Borhem 18-12-2017 11:47
Categorieën: Nieuws

 Vroeg of laat lopen we er allemaal een keer tegenaan. Het gevoel dat je niet helemaal lekker op je plek zit in je huidige functie of binnen de organisatie waar je nu werkt. Vaak is het lastig om te bepalen wat de reden is dat jij je zo voelt en over het algemeen zijn het meedere factoren die invloed hebben. Zit jij op dit moment met een onderbuikgevoel en kun je niet precies bepalen waar het aan ligt? Lees dan dit artikel. Misschien kunnen wij je een handje helpen.


Voor de hand liggende oorzaken zijn wellicht het gebrek aan groeiperspectief bij je huidige werkgever, of een aangekondigde reorganisatie door de directie. Tevens zou het ook door een opstapeling van irritaties kunnen komen. In deze post probeer ik een wat minder voor de hand liggende reden te benoemen voor een eventuele overstap. Namelijk ‘de collega’.

Als een vis in een kom
Steeds vaker spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol. Neem als voorbeeld Marianne, 36 lentes jong en voelt zich als Projectleider bij een Adviesbureau als een vis in het water. Marianne heeft de baan waar ze van heeft gedroomd, maar toch mist er iets. Inhoudelijk is het een uitdagende en passende functie en ze krijgt veel vrijheid. Marianne twijfelt aan zichzelf, want ze is ongelukkig met haar baan. Niet wetende waar dit aan zou kunnen liggen maakt ze haar ochtendroutine af. Ze stapt in de auto naar haar werk maar heeft er eigenlijk totaal geen zin in. Bij het arriveren op haar werk begint de ellende al…

Van klachtenkanon naar onderbuikgevoel
Frans, haar directe collega heeft het er maar moeilijk mee. Van klagen over het goedkope koffiezetapparaat tot jammeren over de verouderde printer, Marianne is de klaagbaak. Na het vriendelijk onderbreken van Frans zijn klachtenkanon verplaatst Marianne zich naar haar bureau om rustig de dagelijkse taken uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van haar werkzaamheden gebeurt er veel op kantoor. Marianne beseft dat haar onderbuikgevoel niet aan haar functie ligt, maar aan haar omgeving. Zij is omgeven door mensen met andere normen en waarden.

Verplichte vriend op het werk
Je voelt hem al aankomen. Buiten de standaard motieven voor een baanwisseling, spelen bepaalde personen onbewust een belangrijke rol. Ik heb het over de zogeheten ‘collega’. Collega's zijn personen die uitsluitend zijn verenigd om een gezamenlijk doel te bereiken, waarbij de capaciteiten van iedere collega om dit doel te bereiken, door de anderen worden gerespecteerd. Oftewel, de collega is een soort verplichte vriend waar je zelf niet voor hebt gekozen. Vaak groeien collega’s naar elkaar toe en weten elkaar, soms snel, soms minder snel, maar op den duur te waarderen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is dit mogelijk de oorzaak van een ongelukkige periode.

Durf de stap te zetten naar de omgeving die bij jou past
Denk goed na over je eigen prioriteiten en stel de balans op. Mocht je het gevoel krijgen dat je inhoudelijk een goede baan hebt, maar jouw omgeving sluit daar niet goed bij aan, dan is er reden voor twijfel.


Solliciteren? Go for it! 

Twijfel je op dit moment aan je huidige functie en kijk jij om je heen, opzoek naar een nieuwe uitdaging? Of ken jij iemand die op dit moment niet lekker in zijn of haar vel zit op kantoor? De adviseurs van Prefound helpen je graag! Of het nou gaat om een loopbaanadvies of een specifieke nieuwe functie, ons team staat voor je klaar. Neem eens contact met ons op en misschien kunnen wij je helpen om je weer lekker te voelen op je werk! 


 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af