Voorkom een vakantiedip en straal op je eerste werkdag

Mikki Hoogenboom 27-8-2020 14:46
Categorieën: Carrière, Nieuws

Hoewel de zomervakantie er dit jaar voor veel mensen een anders uitziet dan normaal, kennen we allemaal wel dat gevoel na de vakantieperiode. Je zit weer achter je computer en af en toe dwaal je af naar de afgelopen weken die je hebt doorgebracht met leuke dingen doen, lekker eten, genieten van partners, vrienden of familie en uitslapen. Voor je het weet heb je heimwee naar de camping, je vakantiebestemming of je eigen achtertuin. Niet getreurd! In dit artikel vertellen wij je hoe jij die vakantiedip de baas bent en stralend als een zomers zonnetje weer op je werk verschijnt of thuis achter de computer zit.

Ga rustig je vakantie in

Een tip voordat je met vakantie gaat, maar wel zo belangrijk om ook echt lekker te kunnen genieten van je vakantie. 
Zorg ervoor dat al jouw lopende projecten en taken goed zijn overgedragen en dat iedereen op de hoogte is van de dingen die in jouw afwezigheid gedaan moeten worden. Begin al een week van te voren met taken overdragen, contactpersonen informeren over jouw afwezigheid en wie jouw vervanger is. Zo is op jouw laatste werkdag iedereen klaargestoomd om je werk over te nemen en kun jij met een gerust hard de deur achter je dichttrekken (of je laptop dichtslaan als je thuiswerkt).

Gun jezelf wat tijd na je vakantie

Wanneer je net een paar weken vrij bent geweest en op halve snelheid hebt geleefd, is het niet gek dat je weer even in je ritme moet komen. Te beginnen met die vervloekte wekker die weer op onmogelijke tijden afgaat. 

Neem even de tijd om weer in je normale tempo te komen en plan de eerste dagen na je vakantie niet meteen vol met allerlei afspraken, meetings, belletjes en deadlines. 

Extra tip: Zet je out of office niet uit op de dag van je terugkomst, maar één of twee dagen later. Zo heb je wat minder last van mensen die al meteen iets van je willen en kun je rustig weer alles bijwerken. 

Breng je vakantie naar je werk

Nee, je hoeft niet op je teenslippers naar kantoor te gaan (als je naar kantoor kan). Maar je kunt wel kleine dingen meenemen naar je werk of thuiswerkomgeving om je vakantiegevoel nog iets langer vast te houden. Misschien een leuke muzieklijst, een lekker lunchgerecht of een mooie foto van je vakantieperiode kunnen je helpen om nog even aan die vakantievibes vast te klampen.

Geniet van de dingen die je hebt gemist

Of het nou je eigen bed of douche is of weer lekker in je eigen huis rommelen, iedereen mist wel iets van thuis tijdens een vakantie. Hoewel (bijna) alles tijdens je vakantieperiode leuk en fijn is, is het ook belangrijk om te genieten van je eigen plekje en de dingen die je op vakantie niet om je heen hebt. Zeker wanneer je er dit jaar een staycation van hebt gemaakt is het fijn om lekker te kunnen genieten van bijvoorbeeld een lekkere loungeset in de tuin.

Wissel vakantieverhalen uit

Waarschijnlijk zijn meerdere collega’s de afgelopen tijd teruggekomen van vakantie en zit iedereen een beetje in dezelfde mood. Gedeelde smart is halve smart, dus deel de leukste vakantieverhalen met je collega’s, wissel staycation tips uit of roep (online) even heel hard tegen je (virtuele) buurman of -vrouw van kantoor dat je die ene pizzeria zo mist en ga dan weer lekker met z’n allen aan het werk. 

Maak je leven een stukje leuker

Mis je bepaalde aspecten van de vakantieperiode zoals de rust of de vrije tijd die je zelf kon invullen? Probeer dan eens tijd vrij te maken in je leven voor het lezen van een boek, je hobby’s, een keertje uitgebreid eten of iets anders wat je doet denken aan je vakantietijd. Dit is niet alleen goed voor het vasthouden van je vakantiegevoel, maar ook voor je gemoedstoestand en uiteindelijk je gezondheid. 

Uiteraard is dit gemakkelijker gezegd, dan gedaan. De praktijk leert ons dat tussen werk, kinderen, sociaal leven, sport, huishouden en een partner er maar weinig tijd overblijft om even rustig een boekje te lezen of te gaan hobbyen. Echter is het toch de moeite waard om eens kritisch te kijken naar je time management en waar het kan een klein vakantievibe momentje in te bouwen.

Ga er op een doordeweekse dag op uit

Ja! In plaats van alle leuke dingen in het weekend proppen en doordeweeks verveeld op de bank zitten, ga er eens op uit op een dinsdag, woensdag of donderdag! Koop kaartjes voor de film of een theatervoorstelling, ga na je werk een wandeling maken op het strand of in het bos of reserveer bij dat ene leuke restaurant wat in het weekend altijd vol zit. Op deze manier kom je niet teveel in de sleur terecht die je tijdens de vakantie ook achter hebt gelaten en ontdek je weer eens iets nieuws. 

Plan je volgende vakantie alvast

Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar niets zorgt voor zoveel pret als vakantie voorpret. Kies je volgende bestemming, verdiep je in de omgeving, de leuke dingen die je kunt doen en bedenk alvast wat je graag wilt zien. Zeker in deze tijd met Corona en de gecancelde vakanties, kan de volgende vakantie een heerlijk vooruitzicht zijn. Op die manier is het binnen no time weer tijd om je volgende vakantie in te luiden!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af