Ben jij een workaholic? Dit zijn de symptomen

Mikki Hoogenboom 23-7-2020 14:45
Categorieën: Carrière, Nieuws

 Uit recent wetenschappelijk onderzoek uit Groot Brittannië is gebleken dat de proefpersonen die meer dan elf uur per dag werkten 67% meer kans hebben op gezondheidsklachten zoals een hartaanval, dan mensen die dagelijks acht uur per dan werken. Toch zijn er meer symptomen die wijzen op een workaholic dan alleen langer dan acht uur per dag werken. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

1. Je blijft langer op de werkvloer dan je collega’s

Overwerken doen we allemaal wel eens, bijvoorbeeld om een deadline te halen of omdat je nog net even iets af wilt maken. Overwerken staat niet meteen gelijk aan het zijn van een workaholic. Echter wordt het problematisch wanneer je veel meer tijd aan werken besteedt dan je vooraf had bedacht. 

Daarnaast zijn workaholics vaak bezig met meer tijd vrij maken om te kunnen werken, door langer door te gaan, eerder te beginnen of misschien wel te werken om momenten dat het eigenlijk niet hoeft.   

2. Je slaagt er niet in om je hoofd leeg te maken

Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt, is het fijn als je lekker kunt ontspannen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier, maar workaholics kunnen zich vaak niet ontspannen wanneer ze thuiskomen. Werk blijft bij hen door het hoofd spoken en ze zijn vaak bezig met het to do-lijstje voor de volgende dag.

3. Je voelt je lichamelijk onwel

Je gezondheid heeft te lijden onder je vele werken. Lange werkdagen zorgen voor een ongezonder leven door stress, vermoeidheid en een hoge bloeddruk. Je lichaam en geest hebben tijd en rust nodig om te kunnen herstellen na een lange werkdag. Wanneer je systematisch jezelf tekort doet, door teveel te werken, krijg je lichamelijke en geestelijke klachten. 

Een van de beste voorbeelden vinden we in Japan, het land waar overwerken ongeveer is uitgevonden. De Japanners hebben zelfs een woord voor extreem overwerken; karoshi. Vrij vertaald betekent dit ‘dood door overwerken’. 

4. Je relaties zijn gespannen

Laat thuiskomen, een romantisch diner afzeggen vanwege een deadline, een verjaardag vergeten vanwege een nieuw opdracht. Het zijn maar een paar dingen die een workaholic regelmatig overkomen. Familie en vrienden zijn er inmiddels aan gewend, maar hebben al meerdere keren aan de workaholic gevraagd of het niet eens tijd is om wat minder te gaan werken. 

5. Je koppelt je eigenwaarde aan het succes op je werk

Slecht resultaat op kantoor, weinig eigenwaarde. Een workaholic gooit graag hoge ogen en wanneer resultaten uitblijven heeft dit invloed op het gevoel van eigenwaarde. 

6. Je bent perfectionistisch en hebt moeite met werk uit handen geven

Delegeren kun je leren, maar een workaholic kan dat niet. Zij willen namelijk de touwtjes zelf in handen houden en zijn er van overtuigd dat zij het werk beter en sneller kunnen verrichten dan collega’s. Vaak trekken zij al het werk naar zich toe omdat zij alleen zichzelf vertrouwen op het behalen van het beoogde resultaat. Workaholics zijn daarbij vaak ook perfectionistisch, dus het is als collega erg moeilijk om te voldoen aan de eisen van een workaholic.

7. Je werk is je hobby (geworden)

Soms hoor je mensen zeggen “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken.” Dat is natuurlijk heel fijn. Echter is het andersom, van werk je hobby maken een heel ander verhaal. Workaholics vervangen hobby’s, leuke activiteiten en sport door werk en noemen het ‘hun hobby.’ 

Herken jij jezelf of een dierbare in meerdere van deze bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat jij een workaholic bent of dat je er met een te maken hebt. En dat het misschien tijd is om iets fundamenteel te veranderen aan de huidige situatie. 
 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af