
Het is deze week de ‘Week van de Werkstress’. Tijdens deze week wordt er door verschillende belangengroepen stilgestaan bij de werkdruk op medewerkers. Hoewel de week al een aantal jaar geleden in het leven is geroepen, lijkt het belang ervan op dit moment groter dan ooit. Juist nu veel mensen in aangepaste setting werken of helemaal thuiswerken, minder met elkaar praten en elkaar minder zien is de kans op werkstress groot en zijn de signalen niet altijd even duidelijk.
In dit artikel hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij gezond en lekker kunt blijven werken. Juist nu in deze tijd.
Maak een goede planning of to-do lijst
Niet iedereen werkt graag met een volgeplande agenda of een eindeloze to-do lijst. Toch kan het helpen om je taken voor de dag of week op papier te zetten en zo te prioriteren. Maak een ruime planning zodat je ook echt de tijd hebt voor je werk en voor eventuele ad-hoc situaties. Op deze manier creëer je overzicht en weet je precies wat er gaat gebeuren. Dit geeft rust, probeer het maar eens.
Werk is er altijd en zal er ook altijd zijn. Toch is het belangrijk om voor jezelf een eindtijd te bepalen en je daar ook echt aan te houden. Ben je van plan om rond half 6 af te taaien? Bekijk dan een s een uur van te voren welke taken je nog open hebt staan. Zijn dit belangrijke deadlines of taken die vandaag af moeten zijn? Of kunnen ze ook tot morgen wachten? Werk je belangrijkste taken uit en stel de anderen uit tot de volgende dag. Zo kun je ook echt je werk afsluiten als je de deur uitloopt of je laptop dichtslaat en voorkom je dat je ’s avonds toch nog even een mailtje beantwoordt of een presentatie afmaakt.
Take a break
Uit onderzoek is gebleken dat een persoon zich gemiddeld zo een drie kwartier goed kan concentreren. Daarna neemt de productiviteit af. Het is daarom dus goed om elke 45 minuten een kleine pauze in te lassen.
Als je op kantoor aan het werk bent, kun je even naar een collega lopen, een vraag stellen of koffie halen. Echter is dit met thuiswerken vaak lastiger. Neem daarom echt even bewust afstand van je werkplek. Drink even een kop koffie of thee in de tuin of op het balkon, zet een wasje aan of bel een collega. Zo kun je die kleine pauzes die je normaal gesproken op kantoor al had, toch een plekje geven in je thuiswerksituatie.
Ook is het belangrijk dat je echt gebruik maakt van de tijd voor je lunchpauze. Zeker als je thuiswerkt is de kans groot dat je naast je laptop je lunch nuttigt of zelfs gewoon tijdens je werk even snel iets eet. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk geen moment loskomt van je scherm, waardoor je sneller last kunt krijgen van stress. Loop bijvoorbeeld even een rondje buiten of ga even ergens zitten waar je laptop en telefoon niet in de buurt zijn. Even afstand nemen van je werk zorgt ervoor dat je na de lunchpauze weer fris aan het werk kan.
Ennn…. ontspan
Zet je werkmodus uit wanneer je klaar bent en besteed je tijd oprecht aan je gezin of partner, een hobby, sport, vrienden of iets anders waar je van ontspant en blij van wordt. Door te ontspannen laad je als het ware jezelf weer op voor een nieuwe werkdag. Dus ga in bad, spreek af met vrienden ren je rot op het voetbalveld of ga gewoon eens lekker lui op de bank liggen met je favoriete Netflix-serie. Bedank ons later maar.
‘Nee’ is ook een antwoord
Veel mensen die last hebben van werkstress, vinden het vaak lastig om ‘nee’ te zeggen tegen collega’s. Ze willen graag een goede collega zijn, nemen teveel hooi op hun vork en kunnen daar gestrest van raken.
Durf je eigen grenzen aan te geven wanneer een collega bij je komt met een nieuw project, terwijl jij het met je eigen werk al druk genoeg hebt. Geef aan dat je bijvoorbeeld wel wilt helpen, maar pas als je eigen taken af zijn of zeg gewoon ‘nee’. Dat is ook een antwoord en als je uitlegt waarom je niet kan helpen, zullen de meeste collega’s hier begrip voor hebben.
Vraag om hulp
Waar ‘nee’ ook een antwoord is, is om hulp vragen vaak nog lastiger. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat jij verantwoordelijk bent voor het werk, kan het lastig zijn om er iemand bij te betrekken. Probeer vooral niet de held uit te hangen en alles alleen te doen. Het is beter om het samen te doen en de credits te delen, dan in je eentje te zwoegen, gestrest raken en het project misschien wel helemaal niet afronden.
Communiceer duidelijk met je collega’s waar je tegenaan loopt en waar je hulp bij nodig hebt. Dit laat zien dat je een professional bent en een goede teamspeler. Het resultaat? Project wordt afgerond en jij ervaart minder of geen stress.
Zorg voor jezelf
Misschien een open deur, maar toch ontzettend belangrijk. Alleen als je lekker in je vel zit, kun je alles uit je werk halen en ben je een goede collega. Dus goed eten, genoeg water drinken (koffie telt niet) en voldoende beweging zijn hier de magische woorden.
Heb je toch nog het gevoel dat je op je tenen loopt? Bespreek dit dan met je werkgever of je huisarts. Samen kun je kijken waar het probleem precies zit en kun je de mogelijkheden bespreken. Zo weet je zeker dat jij je werk goed kunt blijven doen en dat het je geen stress oplevert.