
Het is gelukt! Je hebt die leuke baan in de wacht gesleept en nu is het moment daar. Jouw eerste werkdag is in aantocht. Vanwege corona werken veel mensen op dit moment thuis of volgens aangepaste regels, maar eerste werkdagen gaan gewoon door. Dus om je zo goed mogelijk voor te bereiden schreven wij dit artikel. Hier vind je alle tips en tricks om van jouw eerste werkdag een doorslaand succes te maken, juist nu in coronatijd.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede eerste werkdag begint al de dag van te voren. Zorg ervoor dat je een aantal vragen hebt voorbereid voor jezelf. Denk daarbij aan vragen die je wilt stellen aan je directe collega’s, leidinggevende en eventueel de directie of het management.
Daarnaast is het handig om een korte introductie voor te bereiden. Wie ben jij, wat wordt je functie en wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd. Door deze antwoorden paraat te hebben tijdens je eerste werkdag, kun jij jezelf netjes voorstellen en kom je energiek over.
Leg de avond voor je eerste werkdag je kleding klaar, ook als jouw eerste werkdag vanuit huis is. Op deze manier voorkom je stress in de ochtend en kun je focussen op de dag die voor je ligt. Wat de kledingvoorschriften ook zijn bij jouw nieuwe baan (formeel, informeel, uniform), zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet. (schoon, gestreken shirt, geen gaten in de panty, haar netjes etc.) Uiteraard zijn deze regels iets soepeler als je vanuit huis werkt, maar het kan geen kwaad om de eerste paar dagen er netjes uit te zien in alle video calls.
Is jouw eerste werkdag op locatie? Zorg er dan ook voor dat je iets te eten paraat hebt. Weet je niet zeker of er lunch wordt verzorgd? Neem dan altijd iets mee. Beter een boterham meer, dan je eerste dag werken op een lege maag. Denk ook aan snacks, fruit of iets van een tussendoortje voor jezelf.
Vaak krijg je op de eerste werkdag veel informatie en indrukken te verwerken, dus zorg ervoor dat je goed uitgerust bent. Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je een goed nacht slaap pakt, zodat je de volgende dag uitgerust en energiek wakker wordt.
De dag zelf
En dan is de dag daar. Zet op tijd je wekker (lees: vroeg) en ga op tijd van huis. Zorg ervoor dat je te vroeg aankomt op je nieuwe werk. Geen idee wat de reistijd is? Plan deze ruim in, zodat je eventuele vertragingen kunt opvangen.
Werk je vanuit huis? Zorg dan ook voor een rustige start van de dag en zorg dat je ruim van te voren klaar zit achter jouw computer en dat je koffie, thee, water en andere benodigdheden bij de hand hebt (vergeet de oplader van je laptop niet!).
Een belangrijke tip als je aan je eerste werkdag begint; zet je telefoon uit of op stil. Zo kun je niet worden afgeleid door appjes van bekenden die vragen hoe het gaat en kun je volledig focussen op de informatie die je gaat krijgen deze dag. Ook als je thuiswerkt is het een goed idee om je telefoon even ergens anders neer te leggen, zodat je niet gestoord wordt.
Tijdens je eerste werkdag krijg je vaak veel informatie te verwerken. Het is daarom handig om notities te maken van belangrijke onderdelen van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de dagelijkse taken die bij jouw functie behoren, wie er in het management of de directie zitten en hoe bepaalde systemen werken. Als je op locatie werkt is het ook handig om te leren waar je alles kunt vinden (Niettang, printer, toilet, keuken etc.)
Belangrijk is om goed te luisteren en te observeren tijdens je eerste dag. Stel vragen over de bedrijfsstructuur, de werkzaamheden en de producten en dienstverleningen. Op die manier krijg je in korte tijd een goed beeld van wat er van jouw verwacht wordt en waar jij je werk voor doet.
Het sociale keurmoment; de lunch
Halverwege de dag is het tijd voor de lunch. Vaak is dit een moment waarop je meerdere collega’s ontmoet en meedoet in de gesprekken, maar in de huidige tijd zijn de lunchpauzes vaak anders ingedeeld.
Wanneer je thuiswerkt en het voor het eerst lunchpauze is, kun je deze tijd even goed gebruiken om jezelf op te laden en misschien wat nieuwe vragen en notities op te stellen voor de tweede helft van de dag. Neem echt even de tijd voor jezelf. Een eerste werkdag kost veel energie, dus het is belangrijk om je rust te pakken wanneer dat kan.
Als je wel op locatie werkt is de lunchpauze een goed moment om een aantal van je collega’s te leren kennen. Ga mee lunchen als je wordt uitgenodigd en wees jezelf als mensen naar je vragen. Ontspan! Dit is het moment dat je even een break kan nemen van alle informatie en kan socializen met je collega’s. Toon interesse in de mensen om je heen en ook hier geldt de regel; observeer!
Let op! Ga tijdens je eerste paar dagen niet meteen klagen over je vorige baan als er gevraagd wordt wat je hiervoor gedaan hebt. Geef kort aan wat je deed en eventueel waarom je bent weggegaan, maar wees professioneel en begin geen tirade.
Het einde in zicht
De tweede helft van een eerste werkdag bestaat vaak uit eerste taken uitvoeren en jezelf installeren. Wees proactief en leer van directe collega’s. Vraag of je iets kan doen of ergens mee kan helpen, maar doe niet te hard je best. Als je op kantoor werkt, kun je misschien aanbieden om een rondje koffie te halen. Op die manier maak je een leuke, attente indruk zonder dat je het overdrijft.
Wanneer je op je plek zit met je directe collega’s kun je ook bekijken wat de regels zijn binnen de organisatie. Zijn er specifieke werktijden, vaste rookpauzes of andere regels waar je rekening mee moet houden en welk ongeschreven regels zijn er op de werkvloer. Denk hierbij aan beslissingsstructuur, maniertjes die normaal zijn op kantoor of andere dingen die handig zijn om te weten. Wees strategisch en oplettend.
Tot slot verwacht niemand van je dat je als laatste man op kantoor blijft of online bent. Neem ongeveer een halfuur voor het (vermoedelijke) einde van de dag contact op met je directe leidinggevende en bespreek de eerste dag. Op dit moment kun je ook bespreken wanneer je kan stoppen.
Ben je na het lezen van dit artikel toe aan een volgende eerste werkdag? Bekijk dan eens onze vacatures of neem contact met ons op!