Werken bij een installatiebedrijf

Mikki Hoogenboom 14-5-2020 13:16
Categorieën: Nieuws, Werktuigbouwkunde

Wil jij een nieuwe uitdaging of ben je opzoek naar je eerste baan en denk je eraan om de installatietechniek in te gaan? Dan maak je een goed keuze! Door de enorme variatie in specialisaties, zijn er veel mogelijkheden binnen de installatietechniek. In dit artikel leggen wij je precies uit wat het inhoudt om te werken bij een installatiebedrijf en wat jouw kansen in deze branche zijn.

Van beveiliging tot koelinstallaties en van het installeren van windmolens tot het onderhoud van Cv-ketels. Binnen de installatietechniek heb je enorm veel vakgebieden en specialisaties. Over het algemeen wordt de term ‘installatietechniek’ gebruikt voor verschillende technieken in de bouw, de industrie, de wegenbouw en infrastructurele installaties.  

Wat doe je bij een installatiebedrijf?

Wanneer je bij een installatiebedrijf aan de slag gaat, hangen je werkzaamheden af van de specialisatie van het bedrijf. In het dagelijks leven zijn installatiebedrijven een belangrijke ondersteuning voor alledaagse situaties en gebruiksvoorwerpen. Zonder technische installaties wordt het een hele opgave om door je dag heen te komen. Van stoplichten, airco’s, verwarming, roltrappen en stroom voor je computer of je televisie. Alles wordt geïnstalleerd, gekeurd en onderhouden door gespecialiseerde installatiebedrijven en monteurs. 

Binnen de branche is er continue spraken van innovatie en modernisering. Technieken worden verbeterd en er komen jaarlijks nieuwe technieken bij. Denk bijvoorbeeld aan de technische aspecten van zonnepanelen, windmolens en groene energie. Deze technologieën bestonden 20 jaar geleden nog nauwelijks, maar zijn nu een onderdeel van onze dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat werknemers van een installatiebedrijf altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. 

Wat wordt er van je verwacht bij een installatiebedrijf?

Als installatietechnicus ben je vaak gespecialiseerd in een bepaalde richting en ben je verantwoordelijk voor de aanleg, aanpassingen, onderhoud en keuring van technisch installaties. Het belangrijk dat je over een aantal competenties beschikt. Uiteraard is het belangrijk dat je weet wat er in je vakgebied speelt en welke ontwikkelingen er zijn. Je moet zelfstandig aan het werk kunnen met technische installaties en in staat zijn problemen te constateren. Je moet zelfstandig en veilig kunnen werken. Om constant op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen binnen je vakgebied is het belangrijk dat je regelmatig wordt bijgeschoold en cursussen volgt. Zo ga je altijd mee met de laatste innovaties. 

Daarnaast is het belangrijk dat je als installatietechnicus goed met anderen kunt samenwerken. Installatiebedrijven krijgen vaak grote opdrachten en dan werk je vaak samen met veel collega’s. Het is daarom van belang dat je goede communicatieve vaardigheden hebt, niet bang bent voor een beetje kritiek en stevig in je schoenen staat. 

Wat zijn je kansen bij een installatiebedrijf?

Binnen de installatietechniek zijn er verschillende mogelijkheden om door te groeien. In de huidige maatschappij is er veel vraag naar allround installatietechnici. Dan gaat het om technici die zowel werktuigbouwkundige als elektrotechnische installaties kunnen aanleggen, keuren en onderhouden. Deze technici zijn een grote meerwaarde voor installatiebedrijven, omdat deze dan verschillende soorten projecten kunnen aannemen.
Daarnaast is het interessant om je te specialiseren. Door jouw kennis op een specifiek onderwerp te richten wordt je een specialist in je vakgebied en ben je interessant voor een installatiebedrijf. 

Doordat installatiebedrijven vaak op projectbasis werken is het erg interessant om als installatietechnicus via een technisch detacheerder zoals Prefound te werken. Er zijn vaak volop vacatures beschikbaar voor korte en langere termijn en de salarissen liggen vaak iets hoger dan wanneer je in dienst gaat bij het installatiebedrijf zelf.

Benieuwd naar jouw kansen in de installatietechniek? Bekijk dan snel onze vacatures of neem contact met ons op! 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af