Welke factoren beïnvloeden jouw baantevredenheid?

Mikki Hoogenboom 3-2-2022 14:45
Categorieën: Carrière, Nieuws

Sinds thuiswerken zijn intrede heeft gedaan in de maatschappij, rijst de vraag steeds vaker welke factoren invloed hebben op het werkgeluk van collega’s, medewerkers en jezelf. Door veranderingen in thuis- en werksituaties kun je soms best ontevreden zijn. Want wat, en misschien wie, zorgt er nou eigenlijk voor dat jij je werk echt leuk vindt? En welke factoren kun je veranderen om jouw werk leuker te maken?

Bij Prefound zijn wij opzoek gegaan naar de antwoorden op deze vragen en leggen wij de belangrijkste factoren die invloed hebben op jouw werkgeluk aan je voor.

Werkgeluk is een moeilijk begrip

Het lijkt zo gemakkelijk. Leuk werk, staat gelijk aan werkgeluk. Toch blijkt in de praktijk dat het niet altijd zo simpel is. Het is zoveel meer dan alleen gelukkig zijn met je werk. Naast het daadwerkelijk leuk vinden van je werk, zijn dingen als voldoening uit je werk halen, een prettige werkomgeving hebben en het gevoel hebben dat je het ergens voor doet van essentieel belang bij jouw geluk. Zeker in de nieuwe wereld van het hybride werken kan het soms lastig zijn om dat werkgeluk (terug) te vinden.

Vijf factoren voor werkgeluk

Uiteraard heeft elke functie onderdelen die minder tot de verbeelding spreken en heeft iedereen weleens een baaldag, maar uit onderzoek van psycholoog Martin Seligman is gebleken dat er vijf verschillende factoren bijdragen aan jouw werkgeluk. Wanneer jij deze factoren terugvindt in jouw functie, kun je met enige zekerheid zeggen dat jij gelukkig bent in jouw huidige functie.

#1 - Relaties

Net als in jouw privéleven zijn relaties op het werk van groot belang voor jouw werkgeluk. Het hebben van leuke collega’s, die samen met jou voor hetzelfde doel werken, heeft een enorm positief effect op jouw werkgeluk. Doordat je het gevoel hebt onderdeel van een team te zijn en goed samen te kunnen werken zul je minder snel last hebben van stress en kun je onverwachte situaties beter afhandelen. 

Toch zijn er veel verschillende vormen van een relatie opbouwen met je collega’s. De een zal beter functioneren in informeel team waar er veel persoonlijke aandacht is. De ander misschien in een target gedreven team waar het vieren van successen zorgt voor de band met collega’s. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de cultuur van een organisatie en of dit bij jouw als persoon past.

#2 - Uitdaging

Uitdaging is misschien wel een van de belangrijkste redenen waarom mensen opzoek gaan naar een nieuwe baan. Wanneer er binnen de functie te weinig taken liggen die jouw nog uitdagen en binnen de organisatie geen ruimte is om te groeien, of dat nou in de functie is of een stapje hogerop, hebben mensen het gevoel stil te staan. Er is geen of nauwelijks uitdaging meer en dit zorgt ervoor dat mensen verder gaan kijken.

#3 - Positieve emoties

Van een negatieve sfeer wordt niemand gelukkig. Vroeg of laat zorgt dit voor een leegloop op de werkvloer. Positieve emoties zijn daarom van groot belang bij het bepalen van jouw werkgeluk. Denk aan emoties als tevredenheid met de huidige taken, plezier in je werk en met je collega’s, nieuwsgierigheid/leergierigheid en het gevoel inspiratie te hebben.
Al deze positieve gevoelens zorgen ervoor dat jij je goed voelt op de werkvloer en helpen ze bij het afzwakken van negatieve gevoelens en situaties. Je bent zo vaak beter bestand tegen tegenslagen en kunt beter omgaan met kritiek.

#4 - Betekenis

Betekenis is iets wat wij vaak terugzien bij sollicitatiegesprekken. Mensen hebben het gevoel niet van waarde te zijn in de functie die zij op dat moment hebben of hadden. Ze hebben niet het gevoel dat hun werk bijdraagt aan bijvoorbeeld de maatschappij, de organisatie of soms zelfs het team of hebben niet het gevoel dat zij worden gewaardeerd. 
Het gevoel betekenisvol te zijn in de rol die je heb is voor iedereen verschillend, maar wanneer jij het gevoel hebt een betekenisvolle baan te hebben zorgt dit voor een positieve energie, betrokkenheid bij de organisatie en jouw collega’s en een gevoel van voldoening.

#5 - Flow

Iedereen kent het wel. Van die dagen dat je er lekker inzit en je helemaal opgaat in je werk. Je zit op zo een moment in een flow, bent geconcentreerd en geïnspireerd. Zulke momenten zorgen voor een voldaan en goed gevoel, wat weer bijdraagt aan jouw positieve emoties en het gevoel van betekenis hebben voor jouw organisatie.  

Herken jij jezelf in bovenstaande termen? Dan ben jij in theorie gelukkig met je werk. Uiteraard spelen er altijd ook nog andere factoren mee, zoals jouw thuissituatie en persoonlijke omstandigheden.

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat je een aantal dingen mist, of misschien wel kwijt bent geraakt in de functie die jij momenteel bekleed? Dan is het misschien tijd om eens verder te kijken. Via 088 321 6000 of info@prefound.nl kun je contact met ons opnemen als je interesse hebt in een vrijblijvend loopbaanadviesgesprek of als je opzoek bent naar een nieuwe job.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af