Van technisch student tot technisch specialist

Mikki Hoogenboom 7-5-2020 11:55
Categorieën: Nieuws, Stages

Heb jij voor een technische studie gekozen of ben je begonnen aan een technische studie? Dan is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Waar moet je beginnen met het kiezen van je vakken of specialisatie, welke stageplaats is goed voor jou en wat gebeurt er als je bent afgestudeerd? Waar kom je dan terecht? Gelukkig kun je zelf je eigen succes bepalen en als bemiddelingsbureau zien wij het als onze maatschappelijke plicht om studenten en young professionals te helpen en faciliteren bij advies op het gebied van carrière, het vinden van een goede stage of de eerste stappen als technisch specialist in de huidige markt. Maak er gebruik van!

De basis voor later

Wanneer je net aan je technische studie begint, kom je vaak terecht in een jaar (of twee) van algemene theorie en ontwikkeling. Bij studies als bouwkunde, technische bedrijfskunde en engineering leer je de basis van jouw vakgebied, maar specialiseren komt vaak pas later. Toch kun je in het begin van je studie al rekening houden met de richting die jij op wilt. Heb je nog geen idee welke specialisatie je leuk vindt, let dan eens op welke vakken je interessant vindt, goed in bent of graag meer over wilt leren. Dit zijn vaak al indicaties van de richting die jij na je studie op wilt gaan.

Weet je wel al precies wat je wilt? Bekijk dan welke vakken je nodig hebt om in die specifieke richting te kunnen specialiseren. ZIjn er vakken waar je minder goed in bent, maar die wel nodig zijn voor jouw droombaan? Bekijk dan of je bijles kan krijgen of ondersteuning vanuit je studie. Zo maak je meteen in het begin van je studie al een goede start die je gaat helpen bij het bemachtigen van die ene functie. 

Stage als kickstart van je carrière

Bijna alle studies vereisen inmiddels het lopen van een of meerdere stages. Wanneer je aan oud studenten vraagt waar ze het meest van geleerd hebben tijdens hun studie, hoor je vaak 'tijdens mijn stage'. Stages zijn de beste manier om jouw geleerde theorie in de praktijk te vertalen, maar je leert nog veel meer. Naast het leren van jouw vak in het 'echt', leer je meer over het reilen en zeilen van een organisatie, het werken in een team en de dagelijkse bezigheden van professionals in jouw branche. Je leert meer dan alleen het toepassen van je kennis. Je leert of je het werk leuk gaat vinden.

Een goede stageplaats is daarom erg waardevol en kan jou goed helpen met het kickstarten van jouw carrière. Bedenk dus goed bij wat voor een bedrijf je graag stage zou willen lopen, voordat je gaat zoeken. Wil je graag bij een grote multinational stagelopen, of liever bij een lokale organisatie? Wil je in een groot team werken, of maar met enkele directe colllega's? Waar hecht jij waarde aan en wat wil jij graag leren tijdens je stage. Wanneer je hier een goed beeld van hebt, kun je gemakkelijker kiezen voor een stage die echt bij je past. 

Ben jij op dit moment opzoek naar een stage in de techniek of bouw? Bekijk dan ook eens de stages op onze website. Wij helpen je kosteloos en stellen je voor bij klanten die normaal gesproken niet altijd even gemakkelijk te bereiken zijn voor een stageplaats. 

Van technisch student, naar technisch professional

En dan is daar eindelijk het moment dat je bent afgestudeerd. Je hebt het felbegeerde papiertje op zak en nu is het tijd voor een echte baan. Dankzij je stage(s) heb je waarschijnlijk een goed beeld gekregen van hoe organisaties in jouw branche functioneren en wat je leuk vindt. Deze informatie is erg belangrijk en gaat je helpen bij het kiezen van je eerste baan. Heb je tijdens je stage bij een grote organisatie gewerkt, maar voelde jij je daar toch niet helemaal op je gemak? Dan is misschien een kleinere, lokale organisatie meer jouw ding. Of werkte je tijdens je stage maar aan één taak, terwijl je veel liever meerdere taken op je neemt? Dan kun je daar tijdens je sollicitatieproces rekening mee houden. 

Ben jij aan het afstuderen of ben jij klaar met een technische studie en ben je benieuw naar jouw carrièremogelijkheden in de technische sector? Op onze website staan honderden vacatures in verschillende branches. Misschien staat jouw eerste droombaan hier wel tussen! Bekijk hier snel ons aanbod of neem contact met ons op. Wij vertellen je graag alles over jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Meer weten over een baan op basis van detachering? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af