Medewerkersmoment: Jesse Groepenhoff

Mikki Hoogenboom 22-10-2020 10:42
Categorieën: Nieuws, Prefound

Onze medewerkers zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen de collega’s op kantoor, maar vooral ook de gedetacheerde medewerkers die kennis en kunde inzetten bij onze klanten. Daarom spreken wij elke maand af met een van onze medewerkers. Hoe gaat het met ze, hoe vinden ze de functie die ze momenteel bekleden en de organisatie waar ze voor werken. Kortom; hoe is het om als gedetacheerde aan het werk te zijn.

Voor deze editie spreken we met Jesse Groepenhoff. Jesse is 26 jaar en woonachtig in Wormer. Op dit moment heeft hij via Prefound een bijbaan bij Lasent b.v.  

Van ICT naar elektrotechniek

“Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met ICT. Mijn vader werkte op de ICT afdeling van KPN, waardoor ik het regelmatig meekreeg als kind. Toch was een van mijn hobby’s altijd al elektra. Ik heb altijd gehouden van sleutelen. Eerst aan brommers, later aan motoren en auto’s.”

“Ik ben zelf ooit ook begonnen aan een opleiding in de ICT. Toen ik dit door omstandigheden niet kon afmaken, wist ik al vrij snel dat ik een andere kant op wilde. Het is ook lastig om op je 16e al te beslissen welke kant je op wilt in het leven, dus toen ik de kans kreeg om elektrotechniek te studeren, greep ik deze met beide handen aan.”

“Toen ik aan mijn huidige opleiding begon, Elektrotechniek niveau 4 op het ROC van Amsterdam, was ik al een van de oudere studenten. Toch voelde ik mijzelf meteen thuis op de opleiding. Misschien door mijn leeftijd had ik een wat duidelijker doel voor ogen en wist ik beter waar ik het voor deed. Hierdoor kon ik ook mijn opleiding in 3 jaar doen, in plaats van 4. Door de komst van het coronavirus ben ik waarschijnlijk zelfs nog iets sneller klaar, voornamelijk omdat bepaalde onderdelen van de opleiding niet door konden gaan. Aan de ene kant natuurlijk erg jammer, maar aan de andere kant ook fijn om straks klaar te zijn met school.”

“Het leukste aan mijn opleiding vind ik het feit dat je volledig betrokken bent bij een proces. Dus van het idee tot het ontwerp tot aan de ontwikkeling. De opleiding is zo ingericht dat wij elke 10 weken een project van begin tot einde uitwerken, waardoor je precies leert wat er allemaal bij komt kijken in de elektrotechniek.”

“Via een andere detacheerder heb ik ooit mijn eerste stage gedaan in de brandveiligheid. Dit was ook bij ENGIE. Hierbij was ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de revisies van tekeningen en meelopen met monteurs. Mijn tweede stage deed ik bij ENGIE Tekenkamer(BIM). Hier liep ik mee met een echte engineer en assisteerde bij het berekenen van bijvoorbeeld berekenen van spanningskabels en het uitwerken van het technisch ontwerp. Helaas werd deze stage abrupt ingekort door corona.”

“Voordat ik klaar ben met school, moet ik nog één stage(Eindstage) lopen per november. Hopelijk kan ik dit doen bij Lasent b.v. Ik ben in ieder geval druk bezig om dit te kunnen realiseren.”

Een goede student en een goede werknemer zijn is een kwestie van balans

“Soms vind ik het best lastig om school met werk te combineren. Ik werk nu op maandag en dinsdag bij Lasent b.v., maar mailtjes en informatie komt natuurlijk ook de andere dagen gewoon binnen. Het is dan soms lastig om dit te organiseren met taken die gedaan moeten worden.”

“Gelukkig kan ik wel op afstand inloggen, zodat ik bij mijn mail kan etc. School is rustig nu, maar soms is het lastig om de tijd goed te managen en een balans te vinden tussen school en werk. Ik zit toch een beetje vast aan een schoolrooster en school gaat voor mij altijd voor. Gelukkig weten ze dit bij Lasent b.v. ook en is daar ook begrip voor. Anders zou het een stuk moeilijker zijn om te combineren.” 

“Ik ben wel echt ontzettend blij met mijn bijbaan in deze branche. Het is niet gemakkelijk om een bijbaan te vinden die ook nog eens een positieve bijdrage levert aan je werkervaring in je opleidingsgebied. Zeker de afgelopen tijd merk je dat organisaties gewoon minder interesse hebben in studenten voor een bijbaan of stage. Ik vind het daarom ontzettend fijn dat ik bij Lasent b.v. aan de slag kon en dat ze mij een kans durven geven.” 

“Bij Lasent b.v. hebben we ongeveer 10 man op kantoor. Hierdoor leer je elkaar snel kennen en is het contact gewoon een stuk menselijker. Er is veel belangstelling voor elkaar. Mijn begeleider is ook echt geweldig. De meeste collega’s zijn het soort mens die graag kennis willen overdragen. Iemand vindt het werk en de business echt leuk, dus waarom zou je die kennis dan niet delen? Lasent b.v. is een klein bedrijf, maar wel professioneel en leuk. Je bent geen nummer, daarom is er goede begeleiding. Voordeel was wel dat ik de eerste paar weken fulltime aan de slag kon, omdat het zomervakantie was. Inmiddels werk ik nu ongeveer 13 uur per week bij Lasent b.v.”

“Ik heb ook echt veel geleerd van mijn eerste evaluatie. Omdat het voor zowel Lasent b.v. als voor mij een beoogd lange termijn traject is, wordt er echt in mij geïnvesteerd. Iedereen heeft er wat aan als ik straks na mijn stage hier kan blijven werken, dus zijn we bezig met een ontwikkelingsplan waardoor ik steeds meer wordt klaargestoomd voor een baan.”

“Organisaties moeten durven investeren in studenten, vind ik. Studenten zijn goede werknemers, kneedbaar en leergierig. Wanneer organisaties die stap durven zetten, hebben ze iemand in handen die zij volledig kunnen opleiden en naar eigen inzicht kunnen sturen. Dit lijkt mij veel gemakkelijker dan wanneer je iemand aanneemt die alles al gezien heeft en heel erg zijn of haar eigen manier van werken heeft.” 

Werken onder druk en goed communiceren moet je wel echt kunnen

“In deze baan is het belangrijk dat ik de touwtjes in handen heb, dat men goed bovenop zijn of haar werk blijft zitten. Er wordt wel echt wat van mijn verwacht, omdat Lasent b.v. en ik allebei graag op de lange termijn met elkaar verder willen. Ik wordt ook niet behandeld als een stagiaire of parttimer, maar gewoon als voorwaardig teamlid met eigen verantwoordelijkheden. Ik moet wel mijn geld waarmaken, zeg maar!”

“Het leuke aan dit werk is dat je wordt betrokken bij het ontwerpen en uitdenken van verschillende projecten. Dat vind ik echt geweldig! Het betekent wel dat je altijd alles moet kunnen onthouden en alles moet kunnen controleren. Goede communicatie, duidelijk klantcontact en zorgvuldig kunnen werken zijn daarom wel echt hele belangrijke eigenschappen in deze functie. Je moet klanten een goede service kunnen bieden, dus kunnen inleven in de klant en goed kunnen adviseren over bijvoorbeeld reparaties of bepaalde aanpassingen.”

“Ook is het erg belangrijk dat je goed kunt communiceren met je collega’s. Omdat je zelf weet waar je mee bezig bent, is het soms gemakkelijk om zo de deur uit te lopen. Je collega weet niet altijd precies waar jij mee bezig bent, dus duidelijk aangeven hoe de vork in de steel zit is essentieel.”

“Daarnaast helpt goede communicatie met collega’s bij het kritisch kijken naar jezelf en jouw eigen ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om altijd te kunnen blijven leren en van wie kan ik beter leren dan mijn directe collega’s?”

Binnen een week een ontzettend leuke bijbaan

“Deze baan bij Lasent b.v. is voor mij echt heel fijn als bijbaan. Het is erg lastig om op dit moment een bijbaan te vinden in deze sector, heb ik gemerkt. Ik ben zelf aan de slag gegaan om iets te vinden en heb aan verschillende organisaties open sollicitaties gestuurd. Toch is het als student erg lastig om ergens binnen te komen. Je studeert nog, dus je bent niet volledig beschikbaar en je hebt ook niet al teveel ervaring.”

“Toch kwam ik via Indeed een advertentie tegen, van Prefound. Ik nam contact op met een van jullie adviseurs, Mike, maar het bleek dat die vacature niet meer beschikbaar was. Jammer natuurlijk, maar Mike gaf meteen al aan dat hij misschien nog wel ergens een mogelijkheid had. Dat was Lasent b.v.”

“Ik kreeg ergens halverwege de week een belletje van Mike dat hij iets interessants voor mij had en of ik op gesprek wilde gaan. Binnen grofweg een week ging ik van niks, naar een gesprek, naar een bijbaan met goede voorwaarden en de mogelijkheid om op de lange termijn meer te doen dan alleen een bijbaan. Voor mij was dit een hele fijne ervaring om zo snel aan de slag te kunnen en het contact met Mike is ook echt goed.”

De toekomst is rooskleurig

“In de toekomst wil ik graag doorgroeien tot engineer. Vanuit mijn opleiding worden wij enorm breed opgeleid, heel basis eigenlijk. Hierdoor zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden. Door werken en stages kan ik mijzelf specialiseren, bijvoorbeeld in brandbeveiliging of bij Lasent op gebied van serverruimtes en datacenters.”

“De eerste stap is nu om mijn laatste stage te kunnen doen en dan misschien meegaan met een echte engineer. Dan kan ik mee naar klanten en met hen nieuwe ontwerpen doorspreken. Die link tussen klant en het ontwerp en ontwikkeling lijkt mij heel erg leuk. Elke klant is natuurlijk ook anders en heeft andere wensen en behoeften. Dat maakt het voor mij leuk en lekker divers.”

Wil jij, net als Jesse, ook een leuke bijbaan naast je studie? Bekijk dan eens onze bijbaan vacatures of neem contact met ons op! Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte combinatie van jouw studie en werkervaring.


 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af