Vragen om salarisverhoging. 5 Tips en meer. 

Mikki Hoogenboom 23-9-2021 16:41
Categorieën: Carrière, Nieuws

Voor veel mensen is het vragen om salarisverhoging een lastig gegeven. Zodanig zelfs, dat veel mensen vaak lang blijven hangen op hetzelfde salaris, terwijl zij inmiddels andere taken hebben gekregen of meer verantwoordelijkheid dragen. Wij willen mensen helpen, daarom schreven wij dit artikel. Met deze vijf tips vergroot jij jouw kansen om een salarisverhoging te krijgen.

Durf te vragen en kies het juiste moment

Alles valt of staat met het juiste moment kiezen om loonsverhoging te vragen. Op dinsdagmiddag tijdens de lunch is dus niet het juiste moment, even voor de duidelijkheid.

Een goed moment om het over een loonsverhoging te hebben is tijdens een beoordelingsgesprek of een functioneringsgesprek. Ook is verandering van functie een geldige reden om opnieuw over jouw salaris te onderhandelen. Onthoud daarbij dat je recht hebt om vragen te stellen en als jij niet vraagt, krijg je sowieso niks. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Ken je argumentatie

‘Voorbereiding is het halve werk’ is het gezegde en dit geldt ook zeker voor het vragen van salarisverhoging. 

Het begint met een beetje onderzoek doen en kijken wat de redenen zijn waarom je salarisverhoging verdient. Online kun je via verschillende websites zien wat je gemiddeld zou moeten verdienen in jouw functie. Daarnaast kun je nieuwe taken en verantwoordelijkheden, verbeterd kennisniveau en kwaliteit van je werk meewegen in het nieuwe salaris. 

Weet voordat je het gesprek ingaat hoeveel je wilt krijgen en waarom. Over het algemeen krijg je jaarlijks tussen de 5% en 10% opslag, maar als je een onderhandelingspositie wilt, is het handig om op 10% meer salaris in te zetten. 

Vraag waardering

Een van de belangrijkste onderdelen van lekker in je vel zitten op je werk is het krijgen van waardering. Zeker vanuit een leidinggevende is dit een fijn gegeven en dit mag best zichtbaar zijn door een salarisverhoging. 

Door om een salarisverhoging te vragen, vraag je eigenlijk om een concreet bewijs van de waardering die jouw collega’s en leidinggevende voor jou hebben. Zorg dat je op goede voet staat met jouw collega’s en dat je van een leidinggevende een vriend maakt. Dit biedt niet alleen de steun die nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, maar helpt ook bij het onderhandelen van salarissen. 

Wanneer je structureel het gevoel krijgt dat jouw leidinggevende je niet waardeert, moet je misschien een ander gesprek gaan voeren en is het tijd om verder te kijken. Lees hier hoe je ontslag neemt. 

Bereid je voor op de reactie en stel vragen

Uiteraard komt er op jouw vraag een antwoord, of toch minimaal een reactie. Wees voorbereid op verschillende scenario’s, zowel positief als negatief.

Wees tijdens je gesprek vriendelijk, maar duidelijk. Geef aan waarom je vindt dat jij het verdient en stel vragen wanneer zij met argumenten komen. Geef niet te snel op als zij ‘nee’ zeggen en vraag door.  Waarom vinden zij dat het nu niet de tijd is en wanneer vinden zij het wel de tijd? Wat moet jij doen om een salarisverhoging te verdienen en wanneer kunnen jullie een gesprek inplannen om die opnieuw te bespreken. Zo laat je zien dat je serieus bent, zonder dat jij jouw collega’s persoonlijk aanvalt. 

Leg het vast

Ja, misschien een inkoppertje. Toch zal het je verbazen hoe vaak dit wordt vergeten en mondeling gemaakte afspraken worden teruggedraaid, zelfs als dat niet mag. 

Wanneer jij jouw salarisverhoging hebt gekregen is het verstandig om dit meteen zwart op wit te laten vermelden door jouw leidinggevende. Vraag of hij of zij dit meteen via de mail wil bevestigen, zodat je niet later in de problemen komt. 

Nog wat bonus tips en tricks

VOORAL NIET DOEN

 • Boos worden/agressie tonen. Dan krijg je naast geen salarisverhoging ook de vraag om te vertrekken.
 • Collega’s op een negatieve manier bespreken om er zelf beter uit te komen.
 • Er zit een dunne lijn tussen zelfverzekerd zijn en arrogantie, dus blijf aan de goede kant van de lijn. 
 • Gebruik geen dooddoeners. 
 • Ga niet zeuren. Nee is nee.
 • Onrealistische hoge bedragen noemen of eisen stellen. 

DOEN

 • Wees beleefd naar de collega’s tegenover je. Je moet nog met hen werken.
 • Geef concrete voorbeelden met duidelijke resultaten.
 • Laat zien dat je zelfverzekerd bent.
 • Maak oogcontact!
 • Volhouden, laat je niet zomaar afschepen.
 • Wees duidelijk in je taalgebruik. 

Heb je al onze tips en tricks toegepast, maar heeft jouw leidinggevende nog steeds niet genoeg waardering voor jou? Dan is het tijd om een volgende stap in jouw carrière te zetten. En laat dat nou net ons vakgebied zijn! Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw of techniek? Neem dan eens contact met ons op. Misschien hebben wij die ene functie voor jou waarvan wij weten dat jij ontzettend gewaardeerd wordt.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af