"De toekomst van bouwen: hoe duurzaamheid de bouwsector verandert"

Mikki Hoogenboom 11-5-2023 11:28
Categorieën: Bouwkunde, Nieuws

De bouwsector is aan het veranderen en duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. In de toekomst zullen we steeds meer zien hoe duurzaamheid de bouw verandert en hoe bouwprojecten steeds meer gericht zijn op een lagere impact op het milieu.

Energie-efficiënte gebouwen

Een van de belangrijkste veranderingen die we zien, is de groei van energie-efficiënte gebouwen. Dit betekent dat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en dat er steeds meer gebruik gemaakt zal worden van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windenergie. Dit zal niet alleen leiden tot lagere energiekosten voor de gebruikers van de gebouwen, maar ook tot een lagere impact op het milieu.
Bij nieuwbouwprojecten zie je dat hier al veelvuldig gebruik gemaakt wordt van duurzame energiebronnen en ook steeds meer bestaande bouw wordt verduurzaamd.

Slimme gebouwen

Een andere belangrijke trend is de groei van slimme gebouwen. Slimme gebouwen zijn gebouwen die gebruik maken van sensoren en technologie om de energie-efficiëntie te verhogen en de comfortniveaus te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het automatisch aanpassen van de verlichting en de verwarming, of door het optimaliseren van de ventilatie.

Het Edge-gebouw in Amsterdam is een goed voorbeeld van een slim gebouw in Nederland. Dit gebouw maakt gebruik van slimme technologieën om het energieverbruik te verminderen en het comfort van de gebruikers te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld het licht en de temperatuur in elke kamer aangepast aan de aanwezigheid van mensen.

Een tikje ambitieuzer is het Fujisawa Sustainable Smart Town in Japan. Dit is een hele wijk die is ontworpen als slimme stad en maakt gebruik van slimme technologieën om het energieverbruik te optimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zonne-energie, water-recycling en slimme energienetwerken.

Recycling

We zullen ook steeds meer zien hoe bouwprojecten gericht zijn op het gebruik van hergebruikt materiaal en hoe de bouw steeds meer gericht is op recycling, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gerecycled beton. Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld, maar het productieproces is zeer energie intensief en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van gerecycled beton kan de CO2-uitstoot worden verminderd en kan er waardevol materiaal worden hergebruikt.

Ook hout en glas kunnen goed worden gerecycled. Hout is een hernieuwbaar bouwmateriaal, maar de productie ervan kan leiden tot ontbossing en milieuschade. Glas kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe glazen producten, maar ook als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld gevels of dakbedekking.

Bij renovatie- en sloopwerkzaamheden kunnen veel bouwmaterialen worden hergebruikt, zoals bakstenen, dakpannen en deuren. Door deze materialen opnieuw te gebruiken, wordt er bespaard op grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie van nieuwe materialen.

In de toekomst zullen we zien dat de eisen van de consument gaan veranderen en dat er steeds meer vraag is naar gebouwen die aansluiten bij de nieuwe manier van leven. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van flexibele werk- en leefruimtes, of door het aanbieden van gezonde en duurzame oplossingen voor de bouw. De bouwsector probeert daar zoveel mogelijk op in te spelen door duurzamer te werken en hier ligt een grote uitdaging voor bouwkundigen met interesse in duurzaamheid.

Ben jij als bouwkundige op zoek naar een interessante baan binnen de duurzame bouwsector? Neem dan eens contact op met Tim, Tom, Dirk Jan of Jelle. Zij hebben verschillende opdrachtgevers in ons netwerk die zich bezighouden met duurzaamheid en jouw expertise goed kunnen gebruiken. 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af