Wat is het verschil tussen atv en adv?

Michelle Stoltenborg-Kaasenbrood 1-7-2021 13:26
Categorieën: Carrière, Nieuws

Atv-dagen, adv-dagen. Wanneer je werkzaam bent in de technische branche heb je er vast wel eens van gehoord of mee te maken gehad. Simpelweg betekent het namelijk vrij zijn, maar waar staat  het eigenlijk voor? En wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen die twee? Om die vraag te beantwoorden schreef onze HR-manager Michelle dit artikel. Zij legt het je voor eens en voor altijd uit.

In de basis heeft iedereen te maken met de reguliere verlofdagen, in de volksmond vakantiedagen. In Nederland heb je altijd recht op minimaal 4 weken vakantie per jaar. Dit betekent dat als je 40 uur werkt, je in ieder geval recht hebt op 160 vakantie-uren. Omgerekend zijn dat 20 vakantiedagen. Daarnaast kunnen er in een cao of arbeidsvoorwaardenreglement afspraken staan over ‘extra’ verlofdagen. Dit worden de bovenwettelijke verlofdagen genoemd en zijn bijvoorbeeld extra vakantiedagen die je standaard krijgt vanuit je werkgever.

ATV en ADV

Naast het recht op verlofdagen en eventuele bovenwettelijk verlofdagen, is er op basis van sommige cao’s of arbeidsvoorwaardenreglementen recht op atv- en adv-dagen. Atv staat voor arbeidstijdverkorting en adv voor arbeidsduurverkorting. Beiden zorgen dus voor extra roostervrije uren. Deze dagen zijn een lange tijd geleden ingevoerd om meer banen te creëren. Door deze dagen is er extra recht op roostervrije uren en werken werknemers dus iets minder, waardoor er meer werktijd beschikbaar kwam voor andere mensen. De atv en adv regelingen zijn nog steeds blijven bestaan in sommige cao’s. 

Bij atv dagen is er recht op reservering van de extra roostervrije dagen. Het opnemen van deze dagen wordt dan door de werkgever vastgesteld of anders zijn de dagen voor de werknemer vrij opneembaar. Een cao waarin bijvoorbeeld atv dagen zijn opgenomen is de cao Timmerindustrie. 

Atv- en adv dagen worden opgebouwd doordat je meer werkt dan de ‘normale’ werkweek uit de cao of de arbeidsvoorwaardenregeling. De normale fulltime werkweek is bijvoorbeeld 38 uur. In de praktijk werk je 40 uur, waardoor je elke week 2 adv of atv uren opbouwt. Deze kunnen op een later moment opgenomen worden.

Het verschil

Het daadwerkelijke verschil tussen atv en adv dagen zit in de wijze hoe extra dagen opgenomen worden. Bij adv dagen wordt meestal de werkweek ingekort. Je kunt bijvoorbeeld één keer in de twee weken een middag verlof opnemen. Een cao waarin bijvoorbeeld adv dagen zijn opgenomen is de cao Metaal & Techniek. 

Adv en atv dagen worden niet als vakantiedagen beschouwd. Dit houdt in dat wetgeving omtrent wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen niet geldt voor adv en atv dagen. Zo hoeven wettelijk niet genoten atv of adv dagen bij uitdiensttreding niet uitbetaald te worden, hoeft de opbouw van atv of adv niet door te lopen tijdens ziekte en kunnen atv of adv dagen jaarlijks vervallen. Er kunnen hier in de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement andere afspraken over zijn gemaakt, dan gelden deze bepalingen. 

Als je bij Prefound in dienst komt, zorgen wij dat jouw arbeidsvoorwaarden (waar mogelijk) gelijk zijn aan die van de opdrachtgever. Wij houden altijd de cao van de opdrachtgever aan en in elke cao is één van de arbeidsvoorwaarden het recht op vakantiedagen en eventuele atv- en adv-dagen.

Zodra je in dienst komt bij Prefound, kunnen onze adviseurs natuurlijk precies toelichten wat voor jou van toepassing is!

Ben jij opzoek naar de volgende stap in jouw carrière? Bekijk dan eens onze vacatures of neem contact met ons op. Wij kijken graag met je mee naar jouw kansen en wensen.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af