Is jouw leidinggevende de reden voor een nieuwe baan?

Mikki Hoogenboom 12-1-2023 15:53
Categorieën: Carrière, Nieuws

Of het nou vanwege onuitstaanbaar gedrag is of vanwege onrealistische doelen, een leidinggevende kan flink roet in het eten gooien als het gaat om werkgeluk. Maar waar herken je een slechte leidinggevende nu precies aan? Hier zijn vijf kenmerken van slecht leiding geven en waarom dat je teken is om verder te kijken naar een nieuwe baan. ]

Gebrek aan communicatie

Een goede leidinggevende is iemand die open en transparant communiceert met zijn of haar team. Als een leidinggevende echter vaak onduidelijk is over verwachtingen, doelen of veranderingen kan dit zorgen voor onduidelijkheid voor jou en voor de rest van jouw team.

Ook wanneer hij of zij moeilijk bereikbaar is voor vragen of opmerkingen, leidt dit tot frustratie en demotivatie bij de werknemers. Vaak is dit een kenmerk dat samengaat met anderen, maar als dit begint op te vallen is het misschien tijd om je spullen te pakken en verder te kijken.

Micro-management

Sommige leidinggevenden zijn geneigd om zich teveel met de details van het werk van hun teamleden te bemoeien, oftewel ‘micro managing’. Micro managing kan jou het gevoel geven van gebrek aan vertrouwen. Jouw leidinggevende is immers niet in staat om jou je werk te laten doen. Dit kan het gevoel opwekken dat je geen verantwoordelijkheid hebt over je eigen werk, of dat je niet in staat bent om je taken goed uit te voeren.

Onzin natuurlijk. Je bent prima in staat om je werk te doen. Het ligt dan ook niet aan jou, maar aan je leidinggevende. Je kunt een gesprek aangaan om het probleem aan te kaarten, maar vaak is dit iets wat zo ingebakken zit bij de persoon dat het soms de beste keuze is om verder te kijken. 

Onredelijke eisen

Of het nou gaat om doelen, overwerken of de kwaliteit van het werk wat je levert. Als leidinggevende moet iemand realistische verwachtingen hebben van hun teamleden en hun werk belonen. Als een leidinggevende onredelijke eisen stelt of te hoge prestatiedoelen oplegt, zorgt dit voor oververmoeidheid en uitputting van jou en je team. Op de lange termijn kan dit resulteren in burn-out klachten.

Heb je het gevoel dat er onredelijke eisen verbonden zijn aan jouw functie en zie niet hoe je dat zelf of met behulp van iemand anders kunt veranderen? Dan is het tijd om te gaan kijken naar een baan met meer haalbare eisen.

Onbehoorlijk gedrag

Een goede leidinggevende moet een goed voorbeeld geven en professioneel handelen. Logisch toch? Het zal je echter verbazen hoeveel leidinggevenden schreeuwen tegen hun werknemers, beledigingen naar mensen hun hoofd slingeren of ronduit discrimineren. In veel gevallen leidt dit tot spanningen en een onveilige en ongezonde werkomgeving. 

Heb jij last van emotionele stress door toedoen van wangedrag vanuit jouw leidinggevende? Dan is het hoog tijd op zoek te gaan naar een werkomgeving waarin jij je wel welkom voelt.

Gebrek aan groei- en ontwikkelingsmogelijkheden

Veel werknemers willen hun vaardigheden en carrière ontwikkelen. Als een leidinggevende echter geen trainingen of ontwikkelingsmogelijkheden aanbiedt, of als hij of zij weigert om jouw te laten groeien en uitdagen, kan je jezelf afvragen of dit nog wel de plek is waar je wilt blijven.

Uiteraard is het niet altijd zo gemakkelijk om de stap naar een nieuwe baan te zetten. Dat begrijpen wij heel goed. Er zit vaak veel meer verbonden aan een baan dan alleen het werk. Maar vaak is het goed om jouw werk even kritisch onder de loep te nemen en te bekijken of jouw leidinggevende je niet op enige wijze beperkt.

Ben jij wel klaar met je leidinggevende en klaar voor een nieuwe stap in je carrière? Neem dan eens contact met ons op. Wij kunnen samen met jou kijken naar de wensen en eisen die jij stelt aan je droombaan en je -discreet- helpen met het vinden van een nieuwe baan. 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af