Hoe val jij op tijdens het solliciteren

Mikki Hoogenboom 9-7-2020 12:10
Categorieën: Nieuws, Solliciteren

 Solliciteren is een kunst. Je bent al lang niet meer de enige die op een vacature solliciteert en zeker in de huidige tijd is het moeilijk om op te vallen in een zee van goede kandidaten. Hoe zorg je er dan toch voor dat jij net iets meer in het oog springt? In dit artikel geven wij jou de tips die je nodig hebt om op te vallen tussen al jouw concurrenten! 

In de eerste plaats is het natuurlijk van belang dat je CV inhoudelijk goed is. Je kan er nog zo een mooie lay out op loslaten, als je inhoud niet klopt, is de kans klein dat je die ene baan te pakken krijgt. Zorg er daarom voor dat jij de inhoud van je CV toespitst op de vacature. 

Denk hierbij aan relevante werkervaring. Het is niet nodig om je CV vol te zetten met je bijbaantjes tijdens je studie als je inmiddels relevante werkervaring hebt opgedaan in je vakgebied. Ook is het niet verstandig om je complete loopbaan op je CV te plaatsen, zeker wanneer je al langere tijd werkt en naar alle waarschijnlijkheid al meerdere banen en functies hebt gehad. 

Probeer de inhoud van je CV te beperken tot 1, maximaal 2 a4-tjes. Op deze manier blijft het overzichtelijk voor de recruiter of HR-medewerker die jouw CV onder ogen krijgt en is de kans groter dat jij uitgenodigd wordt voor een gesprek. 
Wees ook niet bang om relevante ervaringen te delen in jouw CV. Bijvoorbeeld door een hobby of een cursus die je hebt gedaan. Een CV is de eerste indruk die recruiters van je krijgen, dus bedenk goed wat je wilt dat zij van je weten en welk beeld dat schetst. 

Visueel CV

Een simpele doch effectieve truc om jezelf net even wat meer zichtbaar te maken, is door een visueel CV te maken. In plaats van een dertien-in-een-dozijn Word bestand op te sturen, kan het helpen om een CV te maken waarbij je iets meer moeite steekt in het ontwerp van het document.
We horen je denken, moet ik nu in allerlei ingewikkelde programma’s mijn CV opmaken? Nee. Je hoeft niet meteen te denken dat je nu een waar kunstwerk van je CV moet maken om op te vallen, maar een kleine persoonlijke noot kan een streepje voor betekenen bij jouw sollicitatie.

In Word kun je bijvoorbeeld al heel gemakkelijk een opmaak kiezen voor je CV. Wanneer je een Word bestand opent, klik je op Bestand > Nieuw. Hier kun je in de zoekbalk zoeken naar CV, resumé of motivatiebrief. Vervolgens krijg je verschillende opties voor het opmaken van jouw CV.

Ook kun je in bewerkingsprogramma’s als Canva gemakkelijk je CV opmaken. Hier moet je wel eerst een account voor aanmaken, maar een basisaccount is gratis en de mogelijkheden zijn eindeloos. Leef je uit!

TIP: Wanneer jij je CV opstuurt, zorg er dan voor dat je ALTIJD je CV als PDF bestand opstuurt. Zo blijft je opmaak behouden en kunnen anderen geen wijzigingen in je CV aanbrengen.

Social media

Social media is misschien niet het eerste middel waar je aan denkt bij het solliciteren naar een baan. Toch zijn het belangrijke kanalen die jouw kans op een baan kunnen vergroten (of verkleinen).

Denk bijvoorbeeld aan je LinkedIn pagina. Dit “online CV” wordt bijna altijd geraadpleegd door recruiters of HR medewerkers. Zorg er daarom voor dat je pagina up-to-date is en overeenkomt met de informatie die op jouw CV staat. Meer weten over het optimaliseren van jouw LinkedIn-pagina? Lees dan ook dit artikel

Maak je gebruik van Facebook, Twitter, Instagram, TikTok of andere sociale media? Ga dan eens met een kritische blik langs jouw content. Zijn er foto’s die misschien een verkeerd beeld geven of die je liever niet deelt met jouw zakelijke contacten? Sluit je profiel dan af of verwijder content die je niet geschikt vindt. 

Daarnaast kun je social media gebruiken om juist een beeld te geven van wie jij bent. Heb je bepaalde hobby’s, doe je vrijwilligerswerk of heb je een passie die interessant is voor recruiters of HR-medewerkers? Zorg dat dat je deze via social media deelt! 

Video

Een trend in sollicitatieland is het versturen van een sollicitatievideo. In plaats van een geschreven CV opsturen, stuur je een video waarin je over jezelf vertelt. Het voordeel van een video is dat de recruiter meteen een goed beeld krijgt van jouw als persoon. Het nadeel is dat je voor het maken van een video sollicitatie wel meer moet doen ter voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan een goede camera met geluid. Het is erg belangrijk dat je goed te zien en te horen bent tijdens de opname van jouw sollicitatie video. Gelukkig leven wij inmiddels in een tijd waarin onze mobiele telefoons vaak al voldoen aan de eisen voor het opnemen van een video. Zoek een rustige ruimte met weinig achtergrondgeluid en experimenteer met het opnemen van je sollicitatievideo.

Daarnaast is het belangrijk dat jij jouw video kan na bewerken. Hiervoor zijn talloze programma’s beschikbaar, van gemakkelijk in gebruikelijk tot professionele software. Een goed programma is Vimeo. Hierin kun je video’s bewerken en veilig uploaden. Via een link kun je dan de video versturen als CV of motivatie. Zo is jouw video niet openbaar en bepaal jij wie de video te zien krijgt.  

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om origineel voor de dag te komen met je CV. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een website over jezelf. Via website’s als Wix of WordPress kun je gemakkelijk zelf een website maken en deze vullen met content over jezelf. 

Ook kun je op Pinterest eindeloos veel leuke tips vinden voor een originele manier van solliciteren. Het belangrijkste is dat jouw CV een goed beeld geeft van wie jij bent. Uiteindelijk geeft jouw ervaring, kennis en opleiding de doorslag, niet het feit of je wel of geen lay out hebt gebruikt. 

TIP: Houd het professioneel en netjes. Zorg dat je CV inhoudelijk klopt en je motivatie op orde is.

Ben jij momenteel bezig met solliciteren, maar heb je de juiste functie nog niet gevonden? Bekijk dan eens onze vacatures, of neem contact op met een van onze adviseurs.
 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af