Collega Bingo!  Deze collega’s hebben we allemaal (en allemaal nodig).

Mikki Hoogenboom 11-8-2022 10:30
Categorieën: Carrière, Nieuws

Omdat je werkplek meer is dan alleen de stoel waar jij je taken verricht, hebben wij een feest der herkenning aan boeiende collega’s voor je op een rijtje gezet. Hoeveel kun jij er afvinken?  3,2,1. Begin!

1.    De betweter

Slagzin: “Heb je al gehoord dat...?”

Deze collega is een wandelende nieuwssite, roddelblad, encyclopedie en wetenschapskatern ineen. Hij of zij is op de hoogte van de laatste nieuwtjes binnen de organisatie, wie er jarig is en gaat trouwen, maar weet ook wat de stand van zaken is op de markt en welke trends er spelen. 

Handig omdat: Je zelf niet alles bij kunt houden en niet alles kunt weten.


2.    Het zonnetje op kantoor

Slagzin: “Een héle goede morgen!”

Het zonnetje in huis, altijd met een lach en niet te betrappen op een negatieve gedachte. Soms kan deze collega een beetje te vrolijk zijn, zeker op een regenachtige maandagochtend wanneer je nog geen koffie hebt gehad, maar over het algemeen zorgt deze persoon voor een goede werksfeer en werkt die glimlach aanstekelijk.

Handig omdat: Je zelf niet altijd kan stralen en een goede dosis positiviteit wonderen doet.  

3.    De ervaringsdeskundige

Slagzin: “Ik spreek uit ervaring…”

JA! Dat weten we! Deze collega heeft al heel wat meters in het vak afgelegd en voor hem of haar is alles gesneden koek. Elke effectbal die een klant aanspeelt, weet hij of zij gemakkelijk te vangen en de klant is nog blij ook. 

Handig omdat: Die jaren van kennis en ervaring soms voor oplossingen zorgen die je zelf nooit had kunnen bedenken.

4.    De suikertante (of oom)

Slagzin: “Wie wil er taart/een koekje?”

Iedereen heeft wel eens last van een suikerdipje terwijl je aan het werk bent. En dan is daar altijd als zoete fee de collega met de la vol drop, snoep, koek of heeft hij of zij een zelfgemaakt taartje mee. Applaus voor je discipline als je dat kunt weerstaan.

Handig omdat: Je sugar cravings ook gewoon gevoed moeten worden. 

5.    De techneut

Slagzin: *Ondefinieerbare technische taal* 

Computers die er de brui aan geven, schermen die gekoppeld moeten worden, printers die niet meer printen. Deze collega beschikt naast zijn of haar functiekennis over magische technische krachten. Elk apparaat komt onder zijn of haar handen weer tot leven.

Handig omdat: Is wel duidelijk toch?

6.    De moederkloek

Slagzin: “Heb je wel…?”
Deze collega heeft altijd voor alles een remedie of een oplossing. Hoofdpijn? Neem een aspirientje met warm water en citroensap. Misselijk? Neem een kopje gemberthee. Ook al ben je allang het huis uit, deze collega moedert graag over jou en je collega’s.
Handig omdat: We allemaal soms een moeder nodig hebben, zelfs op het werk

7.    De criticus

Slagzin: “Ik wil niet vervelend zijn, maar…”
Dat ben je wel! Geef toe dat je dat bij deze collega regelmatig denkt. Je weet namelijk dat deze collega vaak gelijk heeft en dat er altijd iets te verbeteren valt in het werk dat je hebt afgeleverd. Irritant, maar het zorgt er wel voor dat jullie kwaliteit leveren. 
Handig omdat: Een eerlijke mening en een kritische blik alleen maar een boost geven aan jouw werk

8.    Het luisterend oor

Slagzin: “Wil je erover praten?”
Deze collega lijkt voelsprieten te hebben voor veranderingen in gemoedstoestand en weet altijd feilloos aan te kunnen wijzen waar het probleem zit. Als hij of zij je uitnodigt voor een gesprekje, weet je dat je alles kan zeggen en even je hart kunt luchten over werk- en privézaken.
Handig omdat: Je soms gewoon even iets kwijt moet en deze collega je het gevoel geeft dat er echt naar je geluisterd wordt.

9.    De beste collega

Slagzin: *werpt veelzeggende blik tijdens vergadering*
Dit is naast een collega ook een vriend of vriendin. Iemand die op jouw level zit, waar je mee kan lachen en waar je ook graag buiten werktijd graag mee omgaat. Wanneer deze collega ontslag neemt, breekt je hart altijd een beetje en vraag je je af hoe jij je werkdagen nu moet doorkomen.
Handig omdat: Hij of zij jouw werkdagen een stuk leuker maakt.

En? Hoeveel herken jij er? Of herken jij jezelf in een van deze collega’s? Ongetwijfeld zijn er ook ander type collega’s die niet in ons lijstje staan. Welke collega mis je nog? Laat het ons weten! 
 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af