Week van de adviseur: Tim Houtenbos

Door: Mikki Hoogenboom 14-4-2022

Categorieën
:
Bouwkunde, Nieuws,

Onze adviseurs zijn elke dag druk bezig met het bemiddelen tussen opdrachtgevers en medewerkers. Bellen, mailen, gesprekken voeren op kantoor en op locatie. De hele dag in de weer, maar wat houdt een dag nou echt in? In deze "Week van de adviseur": Tim Houtenbos, adviseur bouwkunde.

Maandag

Om 8.uur op kantoor is een uitdaging. Eerst de kinderen klaarmaken voor school is al een hele uitdaging en dan moet de werkdag nog beginnen.

Voor mij is het eerste bakkie koffie de lekkerste en we starten met het voorbereiden van het gebruikelijk werkoverleg met het voltallige team. 

Ook de eerste belangrijkste mailtjes worden beantwoord en probeer ik voor het werkoverleg een paar belletjes te doen. Er is afgelopen vrijdag een kandidaat op gesprek geweest bij een opdrachtgever en afgesproken om maandagochtend te bellen wat zijn ervaring was en of hij op tweede gesprek wil komen. Vrijdag einde van de dag belde de opdrachtgever al dat hij erg gecharmeerd was van de kandidaat en dat hij deze week op tweede gesprek kan komen. Dat waren de goede berichten om het weekend mee in te gaan!

Dinsdag

Het is een zonnige dag en ‘het ochtendritueel’ verliep soepel. Meteen een paar telefoontjes gepleegd onderweg naar kantoor en direct een gesprek kunnen plannen met een kandidaat, een zelfstandig uitvoerder. Dat belooft een succesvolle dag te worden! 

Vandaag verwacht ik ook een telefoontje van een opdrachtgever dat een voormalige werknemer mag starten. Ik heb ook aangegeven dat hij nog wel beschikbaar is, maar dat de markt vol voor hem bezig is. Dat kan een derde bemiddeling worden in twee weken tijd. 

Vanmiddag staat er een afspraak gepland bij een opdrachtgever, een oude bekende die de vacatures helaas niet ingevuld krijgt. Na jarenlang contactonderhoud blijkt dat je toch als eerste te worden gebeld om mee te helpen met de invulling daarvan. Nu nog over de voorwaarden eens worden?

Woensdag

Woensdagochtend, even de achterbak controleren of mijn schoenen en mijn helm er in liggen. Check! Eerst even snel langs kantoor en dan op weg naar een projectbezoek bij een werknemer. Hij werkt als bewonersconsulent op een renovatieproject en ik ga even bij hem langs om te horen hoe het gaat. Misschien wel de leukste kant van mijn werk is medewerkers in hun vertrouwde werkomgeving zien. En zelf ook even meekijken op bouwplaatsen en projecten. Als voormalig bouwkundige gaat mijn hart hier toch sneller van kloppen. 

De middag staat in het teken van administratie. Niet mijn favoriete bezigheid, maar ook dat hoort erbij. Gelukkig wordt het leed verzacht door een McFlurry van de Mac. Moet ik ze wel eerst even zelf halen. Van je collega's moet je het hebben, hè!

Donderdag

Donderdag is een meer chaotische dag, wat korter dan de andere werkdagen. Ik word vroeg in de ochtend gebeld door een opdrachtgever dat zij direct willen stoppen met een werknemer van je. Alles laten vallen en meteen einde van de ochtend een afspraak gemaakt op de bouwplaats met de werknemer en opdrachtgever. Geen dag is hetzelfde en dit hoort er nu eenmaal bij. Andere geplande afspraken verzet naar een ander moment en maar beginnen met het voorbereiden van het gesprek en de werknemer informeren. 

Gelukkig is er vanmorgen in alle vroegte een kandidaat op gesprek geweest en deze belde direct erna met een overenthousiaste reactie. Het klikt erg goed en ze hebben een meeloopdag gepland begin volgende week. Kijk, een opsteker. Als adviseur wordt je soms alle kanten op gestuurd met meerdere positieve en negatieve gebeurtenissen op één dag…

Dan het gesprek met de opgezegde werknemer, een open gesprek met kritische punten over een weer. Als adviseur ben je een soort mediator tussen opdrachtgever en werknemer. Gelukkig werd de soep niet zo heet gegeten als het werd opgediend en hebben we goede afspraken kunnen maken om de komende maand duidelijke verbeteringen te laten zien. En tegen die tijd ook een nieuwe afspraak gepland om te evalueren. Gelukkig! 

Nu is het tijd om de kinderen van school te halen en hop naar zwemles.

Vrijdag

Vandaag staat de agenda behoorlijk vol gepland, met eigenlijk te veel gesprekken waardoor je het wel kan vergeten om je administratie bij te werken. Nog net een vers bakkie koffie getapt en daar staat de eerste afspraak al, wat eerder dan gepland. Knop om en gaan. Al snel werd het een energiek en open gesprek. De radartjes beginnen te werken met gerichte opties waar ik hem voor kan enthousiasmeren. Na 1,5 uur sluiten we positief af en laat ik ons gesprek meteen uitwerken. 

Kort erna komt een nieuwe werknemer langs om haar arbeidscontract te ondertekenen. Altijd een feest als je iemand kan blij maken. Ze heeft in één week tijd drie gesprekken gehad en een duidelijke keuze gemaakt voor een partij. Was het iedere week maar zo’n feest…

Als nieuwe werknemer krijgen zij van ons en aantal leuke en nuttige geschenken en nemen vervolgens het gehele arbeidscontract door. Geen vragen? Dan is het moment van tekenen daar. Leuk om als adviseur die taak te mogen vervullen, dat blijft iets bijzonders! De laatste afspraken nog doorgenomen en een goed weekend gewenst. 

Bijna lunch, yes! Samen het team aan de grote tafel gezellig over allerlei zaken gehad behalve werk…

Vanmiddag nog twee gesprekken staan, net even te veel. Gelukkig, het is 16.30u, dus tijd voor een borrel om de werkweek mee af te sluiten!