Hoe stel je een killer CV op?

Door: Mikki Hoogenboom 11-8-2020

Categorieën
:
Nieuws, Solliciteren,

Het is misschien wel een van de belangrijkste documenten die je in je leven maakt. Het Curriculum Vitae, oftewel je CV. Op amper 2 pagina’s moet jij jezelf presenteren aan toekomstige werkgevers en in de praktijk blijkt dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Want wat moet er nou eigenlijk allemaal in je CV staan en waar kijken recruiters precies naar? Om die vragen te beantwoorden schreven wij dit artikel, zodat jij een killer CV kunt opstellen en die droombaan kunt bemachtigen.

Als technisch detacheerder zien wij dagelijks veel CV’s voorbijkomen. Van starters met enkel een bijbaan en een opleiding op papier tot ervaren specialisten met een eindeloze lijst aan werkervaring, functies en aanvullende cursussen. Toch zijn niet alle CV’s altijd even aantrekkelijk en blijkt het moeilijk voor sollicitanten om te bepalen wat er precies in een CV moet staan. 

Begin bij het begin

Ja, logisch zou je denken. Toch zien wij regelmatig ‘hippe’ CV’s voorbijkomen met onlogische informatie op onlogische plekken. Begin gewoon bij het begin. Wie ben je, waar woon je etc. Deze informatie is belangrijk om goed bereikbaar te zijn voor eventuele opvolging van gesprekken en een geven een feitelijk beeld van wie je bent. 
-    Voor- en achternaam
-    Adres
-    Geboortedatum
-    Telefoonnummer
-    E-mailadres
-    Nationaliteit
-    Rijbewijs (kan handig zijn als je solliciteert voor een functie waarin je een bedrijfsauto rijdt.)

En nog even over dat e-mailadres. Als je afgelopen jaren door het leven bent gegaan met een e-mailadres als bloemenmeisje_94@msn.com of hetisjeboy@hotmail.com, dan is het NU tijd voor een nieuw, representatief e-mailadres. Je kunt deze gratis aanmaken, dus je e-mailadres van de middelbare school is echt toe aan vervanging. Doe. Het. Nu.

Relevantie is key

Uiteraard draait je CV om de opleidingen die je hebt gedaan en de werkervaring die je hebt opgedaan. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar welke opleidingen en werkervaringen het meest relevant zijn voor de vacature waar je op solliciteert. Heb jij bijvoorbeeld twee studies in twee verschillende richtingen gedaan, maar is er één relevant? Dan kun je ervoor kiezen om deze opleiding uitgebreid te vermelden op je CV, bijvoorbeeld met behaalde vakken of gekozen minors. Je andere opleiding kun je dan minder prominent op je CV benoemen.

Ook is het belangrijk om te kijken welke informatie je moet vermelden op bepaalde punten in je carrière. Solliciteer je bijvoorbeeld op een stage, dan kan het interessant zijn om afgeronde projecten tijdens je studie te vermelden bij je werkervaring.

Wanneer je solliciteert voor je eerste echte baan is het interessant om, naast eventuele stages, ook je laatste bijbaan te benoemen. Zo laat je zien dat je ook tijdens je studie (relevante) werkervaring hebt opgedaan en misschien al kennis hebt van het reilen en zeilen van een kantoor of werkplaats en om kan gaan met bepaalde verantwoordelijkheden. 

En ook als ervaren werknemer is het de moeite waard om kritisch te kijken naar je werkervaring. Waarschijnlijk heb je verschillende functies bekleed, extra cursussen en opleidingen gedaan en verschillende werkgevers gehad. Bekijk dan goed welke van de werkervaringen het meest relevant zijn tijdens je huidige sollicitatieproces. Kies bijvoorbeeld voor de drie meest recente werkervaringen of voor de werkervaringen die laten zien dat jij de nieuwe functie aankan.

Extra’s op je CV

Je bent meer dan alleen je werkervaring of opleidingen. Denk daarom ook aan het vermelden van hobby’s, cursussen, soft skills en andere bijzonderheden die relevant kunnen zijn bij het solliciteren naar een baan. Het geeft recruiters een beeld van de persoon die jij bent tijdens je werk en buiten je werk om én helpt bij het bepalen of je bij een team of collega past. 
Ga eerst eens bij jezelf na welke vaardigheden je direct in jouw vakgebied nodig hebt en hebt ontwikkelt. Denk aan een tweede taal, het gebruik van bepaalde systemen of programma’s (Adobe PhotoShop, AutoCAD, Revit etc.) en soft skills zoals presenteren of leidinggeven.

Daarna kun je nagaan welke cursussen en trainingen je de afgelopen 2 à 3 jaar hebt gevolgd. Heb jij bijvoorbeeld een BHV-cursus gedaan, een (online) certificaat behaald of een training gedaan die van toepassing is op jouw vakgebied? Zet dit op je CV.

Denk als laatste na over de dingen die je graag in je vrije tijd doet. Doe je aan sport, houd je van schilderen of luister je graag naar muziek? Zet een aantal van deze persoonlijke interesses op je CV, zodat de recruiter ook een beeld krijgt van jou, buiten je werk om. 

Persoonlijk profiel en foto

Wanneer je ruimte hebt kun je een persoonlijk stukje over jezelf toevoegen aan je CV, bijvoorbeeld een paar regels waarin jij jezelf als persoon en werknemer presenteert. Denk goed na over de informatie die je hier vermeldt. Het moet informatie zijn waarmee de aandacht van de lezers wordt getrokken. Vertel over jezelf, wat je motiveert en wat je graag doet met betrekking tot werk en carrière. Beschrijf werk of projecten waar je trots op bent en waarmee je denkt boven de massa uit te kunnen steken.

De vraag of je een foto op je CV moet zetten is altijd een beetje een gevoelig onderwerp. Nee, je bent het niet verplicht. Ja, het geeft wel een goed beeld van wie je bent. Als jij geen moeite hebt met het delen van jouw foto’s, raden wij het aan om een foto op je CV te zetten. Zorg voor een professionele uitstraling. Net als bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je een goede eerste indruk achterlaat met je foto. Zorg er dus voor dat je professionele kleding aanhebt op de foto (denk aan een overhemd of blouse, een jasje of een stropdas) en dat je haar verzorgd is.

Tips om je CV nog duidelijker en aantrekkelijker te maken

Is je CV helemaal ready to go en ben jij klaar om te gaan solliciteren? Kijk dan eens bij onze vacatures of neem contact op met een van onze adviseurs. Misschien hebben wij die droombaan wel voor je!