“Detachering? Dan ben je toch uitzendkracht?” Met enige regelmaat horen wij dit. Voor sommigen is detachering een bekende term, anderen zijn er nog nooit mee in aanraking gekomen. Toch hebben veel mensen er een mening over. Maar wat is detachering nou eigenlijk? En waarom kan het interessant zijn voor jou? In dit artikel geven wij je de ins en outs, zodat je zelf een mening kunt vormen.
Detachering
Is in sommige branches meer regel dan uitzondering, maar mocht je toch niet helemaal weten wat het precies is, dan leggen wij het graag even uit. Detachering is een vorm van arbeid waarbij een specialist wordt ingehuurd door een organisatie. Deze specialist is in dienst bij een detacheringsbureau en wordt als het ware ‘uitgeleend’ aan de organisatie. Of zoals wij dat noemen, de opdrachtgever. Er zijn grofweg twee manieren van detachering. Zo is er deta-vast en detachering op projectbasis.
Detachering op projectbasis
Detachering op projectbasis is er op gericht om tijdelijk, bijvoorbeeld voor enkele maanden, kennis of capaciteit inhuren. Het voordeel voor deze opdrachtgever is dat zij vaak snel een functie kunnen opvullen. Gedetacheerde specialisten hebben vaak een brede kennis van zaken en hebben al in veel bedrijven meegewerkt. Hierdoor kunnen zij zich snel aanpassen aan de omgeving en hebben zij de kennis in huis die nodig is om een opdracht tot een succes te brengen. Mensen die in dienst zijn van een detacheringsbureau zijn vaak echte specialisten met diepgaande kennis over een specifiek onderwerp.
In detachering op projectbasis kun je in korte tijd veel leren. Omdat je voor verschillende projecten en bij verschillende opdrachtgevers wordt ingezet, doe je veel ervaring op. Hierdoor kom je met verschillende organisaties in aanraking. Binnen jouw specialisme is er genoeg variatie van bedrijven. Hierdoor maak je een snelle ontwikkeling door. Je leert over grote en kleine organisaties, structuren en culturen binnen verschillende organisaties.
Deta-vast
Deta-vast is er op gericht goede medewerkers voor de lange termijn aan te trekken. Dit zijn dus vaste functies, waarbij de eerste periode van meestal ongeveer een jaar, op basis van detachering verloopt, daarna treedt de medewerker in dienst bij het bedrijf. Er zitten voor bedrijven een aantal voordelen aan om op deze manier nieuwe collega’s aan te kunnen nemen. Vaak is er binnen de organisatie te weinig tijd of focus om zelf op zoek te gaan. Het kost namelijk erg veel tijd om werving-campagnes op te zetten, mensen te benaderen, sollicitaties te screenen en sollicitatiegesprekken te voeren. Wanneer ze samenwerken met een vast detacheringsbureau die hun organisatie en wensen goed kent, dan scheelt dit heel erg veel tijd en verhoogd de kans op het vinden van een nieuwe collega.
Voor een werkzoekende zijn er ook een aantal voordelen om op deta-vast op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Een nieuwe baan vinden is vaak niet zo’n probleem. Maar de functie en bedrijf vinden die echt goed bij je aansluit, is erg lastig. Een gespecialiseerd detacheringsbureau kan aan de hand van jouw wensen en capaciteiten advies geven over welke functies er bij jou kunnen passen. Daar komt bij dat dezelfde functietitel bij twee verschillende bedrijven inhoudelijk erg van elkaar kunnen verschillen. Zij kunnen de werkzoekende wegwijs maken en advies geven in het woud van verschillende functies, branches en bedrijven. Daarnaast kunnen ze de werkzoekende achtergrondinformatie over het bedrijf en de functie geven die je niet zou weten als je het bedrijf zelf gevonden zou hebben. Ze kunnen met tips en extra informatie de kans van slagen aanzienlijk verhogen.
Hoe werkt detachering
Detachering is dus anders dan werken op uitzendbasis of payrolling. Veel mensen denken dat detacheren gewoon een populair woord is voor uitzendkrachten. Toch is dit echt niet zo.
Wanneer je als detacheerder aan de slag gaat, heb je een opzegtermijn in je contract. Je kunt dus niet van de een op de andere dag ontslagen worden en je hebt meer baanzekerheid. Als gedetacheerde medewerker krijg je gewoon maandelijks uitbetaald en heb je goede secundaire voorwaarden en verzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed salaris, leaseauto en mogelijkheden tot cursussen en opleidingen. Wanneer je in dienst bent bij een detacheringsbureau, ontvang je alle vergoedingen en verzekeringen vanuit het bureau. Zij zijn dus de werkgever, maar je werk ligt bij de opdrachtgever.
Vaak wordt je door het bureau waar je in dienst bent voor een bepaalde tijd ‘uitgeleend’ aan de opdrachtgever. Dit kan gaan om de duur van een project, een halfjaar of een jaar. Afhankelijk van de voorwaarden en afspraken in jouw contract krijg je na die periode een contract bij de opdrachtgever, wordt je ergens anders ingezet of wordt je detachering bij de opdrachtgever verlengd.
Wat zijn de voordelen van detachering?
Detachering heeft veel voordelen. Wanneer je via een detacheringsbureau werkt heb je altijd een vertrouwenspersoon en klankbord in de adviseur waar je mee samenwerkt. Je kunt altijd bij de adviseur terecht en deze zal altijd onafhankelijk naar de situatie kijken.
Misschien wel het belangrijkste voordeel is de controle die je hebt over je eigen carrière. Samen met de adviseurs binnen het detacheringsbureau bekijk je waar je interesses liggen, welke skills je wilt ontwikkelen en wat jij belangrijk vindt in jouw werk. Hierdoor kun je dus helemaal zelf bepalen wat bij je past. De adviseur is hierbij aan het werk voor jou, niet voor een opdrachtgever. Hij of zij kijkt naar wat bij jou past en is niet alleen maar bezig met het vullen van vacatures.
Adviseurs van een detacheringsbureau hebben vaak diepgaande kennis van de branche. Ze weten wat er momenteel speelt in de markt en hebben toegang tot opdrachten en projecten die vaak niet op vacaturesites te vinden zijn. Hierdoor heb je, wanneer je in dienst bent bij een detacheerder, een veel groter aanbod van vacatures tot je beschikking.
Omdat je met veel verschillende bedrijven en mensen in contact komt, bouw je een groot netwerk op. Mocht je ooit de beslissing nemen om als ondernemer je geluk te beproeven, dan heb je al een uitgebreid netwerk waar je op kunt terugvallen.
Wat zijn de nadelen?
Uiteraard is het niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Daar zijn wij ons van bewust en zijn wij ook eerlijk over.
Het grootste ‘nadeel’ waar je als gedetacheerde mee te maken krijgt, is het contact met twee partijen. Naast je contact met de opdrachtgever, heb je ook altijd contact met het detacheringsbureau. Denk hierbij aan het doorgeven van vakantiedagen, ziekte of andere bijzonderheden. In de praktijk moet je altijd alles twee keer doorgeven.
Als gedetacheerde medewerker ben je altijd de ‘nieuwe’ binnen een organisatie. Je moet regelmatig jezelf opnieuw voorstellen, opnieuw bewijzen en opnieuw de bedrijfscultuur leren kennen. Dit kan, zeker in de eerste periode, extra energie kosten.
Daarnaast kan het zo zijn dat je soms verder moet reizen voor een project of opdracht. Over het algemeen doet het detacheringsbureau er alles aan ervoor te zorgen dat je in de buurt aan de slag kunt, maar dit is niet altijd realistisch.
Is detachering iets voor mij?
Of detachering iets voor jou is kun je het beste zelf bepalen. Toch is het wel aan te raden, zeker wanneer je een starter bent. Als starter kun je namelijk in relatief korte tijd veel ervaring opdoen en snel doorgroeien naar hogere functies. Je pakt van verschillende bedrijven, culturen, projecten en opdrachten wat mee, waardoor je snel een brede kennis ontwikkelt.
Detachering = flexibiliteit. En hoewel dit veel voordelen heeft, moet je hier wel tegen kunnen. Je moet veel reizen voor je werk, bent altijd een beetje een buitenstaander en je moet je regelmatig opnieuw bij een organisatie inwerken.
Denk je na het lezen van dit artikel; “Hé, dat is echt iets voor mij!” Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Wil je meer weten over detachering? Neem dan eens contact op met een van onze adviseurs.