Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. De Miljoenennota werd gepresenteerd door het kabinet en laat zijn waar de Nederlandse regering de aankomende tijd geld aan uit gaat geven. In dit artikel bespreken we wat we kunnen verwachten dit jaar, zetten wij de belangrijkste punten op een rijtje en bespreken we de impact op de bouw en industrie.
Wat we kunnen verwachten het aankomende jaar
De Nederlandse regering doet er alles aan om te voorkomen dat wij in een nieuwe recessie terecht komen. Hoewel het met de stijgende kosten voor ongeveer alles moeilijk te geloven is, draait ons financiële systeem momenteel wel gewoon door. Dit in tegenstelling tot de kredietcrisis van 2008.
Ook zorgt de inhaalslag na de coronacrisis voor schaarste en dat in combinatie met de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de levering van grondstoffen en energie onder druk staat.
Veel vraag + schaarste = stijgende prijzen. Oftewel, inflatie. Dit zorgt weer voor minder economische groei, wat vervolgens zorgt voor handen op de knip. Offertes, orders en opdrachten voor bedrijven zullen (tijdelijk) minder binnenkomen en door de hoge kosten ook minder opleveren.
De belangrijkste plannen
- Er wordt 17,2 miljard euro vrijgemaakt voor het verbeteren van de koopkracht.
In de Miljoenennota worden verschillende oorzaken van lage koopkracht genoemd. Zo zijn de oorlog in Oekraïne, de invloed daarvan op de energieprijzen en de hoge kosten voor boodschappen en basisonderhoud boosdoeners.
- Het minimumloon gaat met 10% omhoog.
- De huurtoeslag gaat met 16,94 euro per maand omhoog en de zorgtoeslag gaan eenmalig met 412 euro omhoog.
- Er komt een eenmalige energietoeslag van 1300 euro voor kwetsbare huishoudens.
Zo worden kwetsbare huishoudens gecompenseerd voor de hoge prijzen van energie en levensmiddelen.
- Het kind gebonden budget gaat omhoog voor alle gezinnen met kinderen.
Op deze manier wil de overheid bijdragen aan het drukken van de hoge kosten die iedereen momenteel ervaart.
- Uitwonende studenten krijgen 165 euro per maand extra, bovenop hun huidige uitwonende beurs.
Ook voor studenten is het leven een stuk duurder geworden en met de huidige huurprijzen is dit een broodnodig extraatje.
- Per 1 november wordt er een prijsplafond op energie ingevoerd.
- Er komt een verlaging van energiebelasting.
- De tijdelijke verlaging op brandstofaccijnzen wordt verlengd tot juni 2023.
Door o.a. de oorlog in Oekraïne is er sprake van enorme energieprijzen en zien huishoudens soms wel met 300% stijgen. Met het instellen van een prijsplafond zal een gemiddeld huishouden maximaal 290 euro per maand kwijt zijn aan energiekosten. Hiermee wordt ingeschat dat er gemiddeld 2000 euro per jaar bespaard wordt.
Wat betekent het voor de bouw
Al jaren is de woningnood hoog in Nederland. Zeker als het gaat om betaalbare woningen, voor mensen met een middeninkomen. Het kabinet maakt de aankomende 10 jaar 7,5 miljard euro vrij voor het verbeteren van de betaalbare koop- en huurwoningen. Dit kwam ook voor in de miljoennota.
Ook komt er in de aankomende 2 jaar 300 miljoen euro extra vrij voor het isoleren van woningen. Dit om de energierekeningen bij bestaande woningen beperken. Gemeenten kunnen dit naar eigen inzicht inzetten om woningen duurzamer te maken.
Meer weten? Lees hier het artikel van het Financieele Dagblad.
Wel wordt door de huidige maatregelen om woningen betaalbaar te maken de ambitie om 900.000 woningen te bouwen een stuk moeilijker. Op dit moment is er nog niet veel bekend over de verdere invloeden van de beslissingen op huidige bouwplannen of plannen die er voor de dichtbije toekomst lagen.
Ook maakt het kabinet 234,3 miljard euro vrij om tot en met 2035 de problemen met klimaat, water en stikstof op te lossen. Dit zal op regionale schaal gebeuren en uiterlijk per juli 203 moeten de provincies aangeven welke maatregelen er genomen zullen worden. Het doel van het kabinet is om hiermee natuur te kunnen herstellen, boeren duidelijkheid te kunnen geven en in de bouw vergunningen voor nieuwe wegen en woningen te kunnen verlenen.
Wat betekent het voor de industrie
In de miljoenennota is te lezen dat de klimaatverandering de uitdaging van onze generatie is.
Daarom neemt het kabinet maatregelen om Nederland per 2050 klimaat neutraal te maken. Hoewel er op dit moment miljarden euro’s richting het verbeteren van de koopkracht gaat, zal Nederland de aankomende jaren blijven investeren in het Klimaatfonds. Uit de Miljoenennota blijkt dat hier de aankomende 10 jaar 35 miljard euro beschikbaar is. Dit geld zal de aankomende jaren onder andere worden besteed aan het verbeteren van het gebruik van groen gas en de energie-efficiëntie van sociale huurwoningen verbeteren.
Bovendien investeert het kabinet komend jaar aanzienlijk in duurzame initiatieven, zoals waterstofproductie (145 miljoen), wind op zee (180 miljoen) en warmtenetten (200 miljoen). Tevens wordt 12,9 miljard euro toegewijd aan de verduurzaming van het openbaar vervoer en onderhoud en vergroening van snelwegen.
Als deta-bemiddelingsbureau in de bouw- en technische sector zien wij dat er een groeiende behoefte is aan technisch personeel, vaak met interesse in verduurzaming en innovatie. Ben jij zo iemand en ben jij toe aan een stap in de richting van een duurzame toekomst? Neem dan eens contact met ons op of bekijk onze huidige vacatures.