Je hebt een leuke baan en je hebt het gevoel dat het goed gaat, maar toch ben je zenuwachtig voor je functioneringsgesprek? Dat begrijpen wij wel. Ondanks het feit dat je geen wolkje aan de lucht ziet, kan een functioneringsgesprek spannend zijn. Dus hoe ga jij goed voorbereid jouw functioneringsgesprek in? Onze adviseurs geven jou een aantal tips, zodat jij kan schitteren tijdens je gesprek.
Wat is het doel van een functioneringsgesprek eigenlijk? Is het de bedoeling dat jij bakken kritiek over je heen krijgt en niks terug mag zeggen, of is het meer een tweerichtingsgesprek waarin zowel jij als je werkgever kunnen vertellen over jouw functioneren binnen de organisatie?
In dit gesprek staat jij centraal en bekijk je samen met je werkgever hoe jij zo goed en enthousiast mogelijk je werk kunt uitvoeren. Let op, dit is geen beoordelingsgesprek. Dit betekent dat je leidinggevende mag aangeven wat hij verwacht maar zeker ook dat jij mag aangeven wat jij van je leidinggevende en de organisatie verwacht!
In dit gesprek kun je tevens kijken naar de afspraken die gemaakt zijn op de korte en de lange termijn. Denk hierbij aan doorgroeimogelijkheden of het aandragen van efficiënte oplossingen voor bepaalde processen.
Tip 1: Wees goed voorbereid op je functioneringsgesprek
Net als bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat jij jezelf goed voorbereidt op je gesprek. Een efficiënt en gestructureerd gesprek bevorder je door een agenda van te voren op te stellen met belangrijke punten die je wilt bespreken. Mogelijk heeft jouw gesprekpartner dit al gedaan, maar mocht dit nog niet het geval zijn, neem het initiatief of vraag van te voren of je deze kunt ontvangen.
Tip 2: Jouw functie, jouw werkzaamheden
Zeker in grotere organisaties kunnen de scheidingslijnen tussen werkzaamheden vaag zijn. Ga voor jezelf goed na welke taken onder jouw werkzaamheden vallen en welke bij jouw collega’s liggen. Bekijk ook of de taken hetzelfde moeten en kunnen blijven, of er nieuwe taken bij kunnen of moeten komen en of er oude werkzaamheden komen te vervallen.
Tip 3: Zelfreflectie
Kijk voor je het gesprek ingaat eens kritisch naar jezelf. Hoe heb jij de afgelopen periode jouw werk gedaan? Welke zaken gingen goed of waren een succes? Waar kreeg jij veel energie van? Welke zaken konden beter? Bedenk voor bovenstaande zaken voorbeelden die je kunt aangeven.
Tip 4: De samenwerking tussen jou en jouw gesprekpartner
In bijna elke organisatie werk je samen met collega’s en de persoon die tegenover je zit tijdens je functioneringsgesprek. Het is belangrijk om te benoemen hoe die samenwerking gaat. Geef hierbij ook voorbeelden. Ervaar je teamwork? Wat kan er anders? Of heb je mogelijk een aantal punten die je wilt benoemen waar je niet blij mee bent. Dat mag uiteraard! Een functioneringsgesprek is er om je mening te geven, ook minder positief. Denk wel goed na over hoe je dit brengt. Spreek vanuit jezelf en vanuit je gevoel door bijvoorbeeld aan te geven: ‘Ik merk dat…’ of ‘ik heb het gevoel dat…’.
Tip 5: Samenwerking met collega’s in jouw team
Net als bij de vorige tip is het belangrijk om aan te geven hoe jij de samenwerking met jouw directe collega’s ervaart. Hoe is de werksfeer? Wordt er goed geluisterd en worden zaken efficiënt met elkaar opgepakt? Voelt het team waar je onderdeel van bent ook echt als een team? Denk hier goed over na, want als er problemen binnen jouw team zijn dan kunnen die alleen worden opgelost als je het ook aangeeft.
Tip 6: Zoom in op de organisatie
Als onderdeel van een organisatie zit je vaak eerste rij bij de interne processen en de bedrijfsvoering. Kijk daarom ook eens kritisch naar de organisatie waar je werkt. Wat gaat er goed binnen de organisatie? Wat kan er anders? Hoe verloopt de communicatie? Heb je ideeën voor verbeteringen? Zijn de spullen en materialen up-to-date voor jouw werkzaamheden? Denk hierbij aan alles waarmee je werkt: Computers, machines, veiligheidsproducten, kleding, auto van de zaak, telefoon e.d. Vaak komen hier aspecten en gevolgen van de bedrijfsvoering naar voren, waar het management nog niet van op de hoogte was.
Tip 7: Wat zijn jouw toekomstplannen?
Heel belangrijk, voornamelijk voor jou als werknemer. Werk jij aan jouw ambitie? Zie je doorgroeimogelijkheden? Wil je bepaalde competenties leren of meer verantwoordelijkheid? Kortom kun je over vijf jaar in een hogere/andere positie zitten binnen de organisatie waar je nu werkt? Denk hier goed over na en geef dit aan. Laat zien dat je wil groeien!
Tip 8: Investeren in jouw ontwikkeling
Dit hangt nauw samen met tip 7, maar je moet zelf ook investeren in jouw ontwikkeling. Wil jij meer leren? Blijf op de hoogte van trends, software e.d. Wil jij bijvoorbeeld een cursus of opleiding volgen? Zoek van te voren uit wat bij jou aansluit en geef bij je werkgever, indien mogelijk, al een indicatie qua prijs.
Tip 9: Pak terug op een voorgaand functioneringsgesprek
Zeker wanneer je langer bij een organisatie werkt is het goed om terug te kijken op voorgaande gesprekken. Bekijk de punten uit je vorige twee gesprekken en ga na of er ontwikkelingen zijn geweest sinds dat laatste gesprek. Wat zijn de statussen van de gemaakte afspraken? Zijn er bepaalde punten nog niet opgepakt? Zijn er nog punten die je kunt meenemen? Wees niet bang om bepaalde punten te herhalen of opnieuw te benoemen. Zo laat je zien dat je zelf ook bezig bent met de ontwikkeling van jezelf, je team en de organisatie.
Tip 10: Actiepunten op papier
Schrijf het op. Welke actiepunten wil jij naar aanleiding van dit gesprek met elkaar afspreken? Wees concreet en zorg dat je deze punten aan de aandacht breng met een korte planning erbij. Wanneer er verbeteringen van jou worden verwacht maak hierover meetbare afspraken. Stel de vraag: “wat moet ik, voor mijn beoordeling, gedaan/behaald hebben om op dit punt voldoende te presteren”.
Ben je tijdens de voorbereiding van je gesprek of het gesprek zelf erachter gekomen dat je niet meer op de juiste plek zit of dat jouw ambities niet behaald kunnen worden bij je huidige werkgever? Neem dan eens contact met ons op of bekijk onze vacatures. Wij verbinden je vervolgens met de werkgever die dezelfde ambities heeft als jij!