Zzp’er zijn. Voor sommigen klinkt dit als een absolute droom, voor anderen is het een regelrechte nachtmerrie. Als technisch professional heb je waarschijnlijk wel eens overwogen om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag te gaan. Maar wanneer heb je de grootste kans van slagen als zzp’er in de techniek? In dit artikel bekijken we wat jij in huis moet hebben om succesvol zzp’er te zijn en op welk moment jij het beste die keuze kunt maken.
Wat betekent het om zzp’er te zijn?
Zzp’er zijn in de techniek betekent dat je als zelfstandige zonder personeel werkt, wat inhoudt dat je je eigen baas bent en zelf verantwoordelijk bent voor het binnenhalen van opdrachten. In tegenstelling tot vaste medewerkers, heb je als zzp’er geen vaste werkgever en geniet je mogelijk van meer autonomie in je werk.
Om als zzp’er te starten, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingaangifte, pensioenopbouw, ziekteverzuim en boekhouding, wat extra tijd en zorg vereist. Uiteraard kun je dit uitbesteden en automatiseren, maar daar hangt weer een stevig prijskaartje aan.
Wat is het beste moment?
In de technische sector is over het algemeen veel ruimte voor zzp’ers, zeker in de bouw in bijvoorbeeld de rol van uitvoerder of werkvoorbereider. Toch is het niet voor iedereen even handig om direct naar de Kamer van Koophandel te sprinten om als zzp’er. Niet elke functie kan ook als zzp’er gedaan worden en niet iedereen heeft de juiste ervaring om zzp’er te zijn.
Ervaring is key
Over het algemeen is de regel dat je als zzp’er in de techniek echt een vak of functie moet beheersen. Zzp’ers worden ingezet om snel een klus te klaren zonder te veel te investeren in een inwerktraject. Hoe meer ervaring je hebt hoe makkelijker het vaak is om opdrachten te vinden. Dus wanneer jij een ervaren rot in het vak bent en de klappen van de zweep goed kent, kun je overwegen om zzp’er te worden.
Functie bepaalt slagingskans
Daarnaast is het van belang om goed te kijken welke functie of functies je beheerst en hoe generiek die functies zijn binnen de sector waarin je werkzaam bent. De functie van interim bedrijfsleider komt veel minder vaak voor dan bijvoorbeeld project manager. Nu denken de meeste bedrijfsleiders dat ze ook een goede projectleider zijn maar in de praktijk kijken de inhurende partijen daar heel anders tegenaan. Ga bij jezelf te rade of de rol die jij op dit moment bekleed interessant zou zijn voor een partij. Bespreek dit eventueel met kennissen, of professionals in dezelfde branche. Zo kun je een beeld vormen van jouw slagingskans als zzp’er in jouw branche en op de huidige arbeidsmarkt.
Niet elke rol is geschikt
Ten slotte worden functies binnen de projectensfeer zoals engineer, werkvoorbereider en projectleiders veel vaker op projectbasis gezocht dan functies in de lijn zoals teamleider, afdelingshoofden en mensen die werkzaam zijn binnen de productie en maintenance. Het is dus heel erg afhankelijk van jouw huidige functie of jij als zzp’er succesvol kan zijn.
Het beste moment verschilt dus enorm per persoon. Voldoet je cv nog niet aan het bovenstaande, dan is het goed om nog een aantal jaar te wachten. Bouw aan je kennis en ervaring en zorg ervoor dat je langzaam toewerkt naar een succesvolle zzp carrière. Daarnaast is het goed om je bewust te zijn van alle voor- en nadelen van zzp’er zijn en goed af te wegen of het bij je past bij jou als persoon.
Twijfel je? Neem eens contact met ons op. Verschillende adviseurs binnen Prefound hebben ervaring met zzp’ers en kunnen jouw precies vertellen of het geschikt is voor jou.