Het is altijd een beetje een ongemakkelijk onderwerp. ‘Wat verdien je nou eigenlijk?’ is een vraag die je niet snel zal stellen en als je deze al durft te stellen, vaak zorgt voor een awkward silence. Maar waarom doen we hier eigenlijk zo moeilijk over? Waarom durven we onze salarissen niet gewoon te delen en te zeggen wat we nou echt verdienen tegen vrienden en familie? En al helemaal niet met collega’s? Is het echt zo erg? In dit artikel zochten wij voor je uit wat er achter deze barrière schuilgaat.
Wij nuchtere, calvinistische Hollanders praten niet zo graag over geld en over wat we nou echt verdienen. We vinden het niet professioneel of denken dat het voor jaloezie zorgt. Achter de voordeur delen we onze salarissen nog wel met onze partners of gezinsleden, maar daar blijft het wel zo een beetje bij. Familie en vrienden vertrouwen wij onze centjes niet toe, voornamelijk uit ongemak en omdat het tegen de mening van de maatschappij ingaat.
Nog minder delen wij onze salarissen met de collega’s die naast ons zitten. Want misschien verdient die persoon wel een stuk minder voor hetzelfde soort werk. Of, nog erger, veel meer.
Uit onderzoek van StepStone is gebleken dat ongeveer 23% van de Nederlanders open is over wat hij of zij verdient. Echter is een groot deel hiervan opzettelijk vaag en geven alleen een indicatie. Slechts 24% geeft aan te weten wat zijn of haar collega’s verdienen.
Doorbreek het taboe
Amerikaans onderzoeker David Burkus vindt dat het afgelopen moet zijn met het taboe dat rust op onze salarissen. In zijn TED-talk zegt hij dat collega’s die elkaars salaris kennen, harder werken, meer betrokken zijn bij de organisatie en minder snel ontslag nemen.
Volgens de Amerikaan zijn werkgevers de grootste profiteurs van onze terughoudendheid over ons geld. zolang iedereen vaag doet over zijn of haar salaris, kunnen loonkloven niet gedicht worden en krijgen de brutaalste medewerkers het meeste geld.
Of toch niet?
Toch is er vanuit Nederlandse wetenschappers veel weerstand. Transparant zijn over salarissen is een mooi streven en legt zeker een probleem bloot. Toch zal het niet per se voor de oplossing van de loonkloven zorgen en is de kans om ontevredenheid juist groter. Vaak spelen er veel verschillende factoren mee bij het bepalen van een salaris. Wanneer een collega meer ervaring heeft, er schaarste op de markt is of een specifiek eis wordt gesteld, kan een werkgever besluiten om meer salaris uit te betalen in een vergelijkbare functie.
Ook kennen wij in Nederland het systeem van salarisschalen, CAO’s en arbeidsvoorwaarden zoals pensioenregeling etc. Hierdoor vallen de Nederlandse salarissen veel meer samen dan in Amerika, waar persoonlijke salarisonderhandelingen de norm zijn.
Wat wel nodig is, is een duidelijk en eerlijk loonbeleid in elke organisatie. Zo blijkt uit onderzoek van Eurostat dat mannen nog steeds gemiddeld 14% meer per uur verdienen dan vrouwen in vergelijkbare functies, zonder aantoonbare reden. Dit zijn situaties die met een algemene loonnorm, beschikbaar voor elke werkende Nederlander, opgelost kunnen worden. Echter zijn werkgevers de enigen die deze problematiek kunnen veranderen.
Ook in vacatureteksten taboe op salaris
Binnen onze eigen branche zien wij dat de taboe niet alleen bij de medewerkers zit. Ook bij werkgevers zijn wij vaak dat salarissen niet of nauwelijks gedeeld worden in de vacatureteksten die wij ontvangen.
Dit blijkt ook uit een onderzoek van Jobdigger. Het blijkt dat slechts 26% van de vacatureteksten die online staan concrete maandsalarissen noemen. En dat terwijl 54% van de Nederlandse beroepsbevolking een goed salaris noemt als belangrijkste factor bij het kiezen van een baan.
Veel vaker zie je termen als ‘marktconform salaris’, of ‘salaris gebaseerd op ervaring’. Ook kom je regelmatig vacatures tegen waar überhaupt met geen woord wordt gerept over wat je zult gaan verdienen of arbeidsvoorwaarden.
Als organisatie streven wij ernaar om zo transparant en duidelijk mogelijk te zijn op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Wij vinden het belangrijk dat onze gedetacheerde medewerkers van te voren weten waar zij aan toe zijn, zodat er achteraf geen verrassingen zijn. Ook proberen wij bij onze opdrachtgevers al van te voren een salarisindicatie op te vragen, die wij kunnen delen in de vacatures op onze website. Meer weten over onze openstaande vacatures? Neem contact op met een van onze adviseurs of bel ons op 088 321 6000. Bovendien delen we vaak nieuwsartikelen op onze linkedinpagina!