Hé starter. Hoe gaat het met het vinden van je eerste baan? Lukt het wel of kun je door de bomen het bos niet meer zien? Als starter op de huidige arbeidsmarkt gaat het er momenteel verhit aan toe en is de strijd om jou groot. Hierdoor kan het vinden van de beste baan voor jou soms best lastig zijn.
In dit artikel geven we jou enkele tips, zodat jij jouw sollicitatieproces zo gemakkelijk mogelijk kan doorlopen en uiteindelijk de goede keuze kan maken.
Keuzestress
Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar er zijn op dit moment nogal wat banen beschikbaar. Gemiddeld zijn er op de 100 werkzoekenden, 133 vacatures beschikbaar. Dus mocht je het gevoel hebben dat je nogal wordt overladen met keuzes, dan kan dat kloppen. Iedereen wil jou hebben!
Leuk, maar het kan ook voor keuzestress zorgen. De kans is groot dat je nog geen idee hebt wat je precies wilt en welke richtingen je allemaal op kan met jouw opleiding. Wanneer er dan tig verschillende bedrijven en recruiters om je heen hangen, kan het best moeilijk zijn om de juiste keuze te maken.
Bepaal dus van tevoren wat je belangrijk vindt wanneer je aan de slag gaat voor een werkgever. Hecht jij bijvoorbeeld waarde aan een goed inwerktraject, gedeeltelijk thuiswerken of flexibele werktijden? Dan is het goed om hier bedrijven al op te selecteren en dit tijdens sollicitatiegesprekken aan te kaarten. Zo vallen er automatisch al een aantal bedrijven af en kun je de keuze misschien wel beperken tot twee of drie organisaties waar je echt een goed gevoel bij hebt.
Gemakkelijk te beïnvloeden
Hoge salarissen, leuke uitjes, pingpongtafels, auto van de zaak. Je kunt het zo gek niet bedenken of bedrijven bieden het aan om net dat streepje voor te hebben. Als starter proberen ze jou in deze schaarse tijdens te overtuigen dat jij bij hen aan de slag moet gaan. Ze hebben je namelijk hard nodig en doen er alles voor om je binnen te halen.
Hoewel heel veel van deze dingen verleidelijk kunnen zijn, is het belangrijk dat je kijkt naar het grote geheel. Is het bedrijf interessant om voor te werken? Kun je doorgroeien en past de sfeer van de organisatie bij jouw als persoon? Uiteindelijk is een auto van de zaak heel fijn, maar als je niet binnen het team past of de sfeer niet goed is, kun je nog steeds erg ongelukkig zijn op je werk. Laat je dus niet te snel beïnvloeden door mooie praatjes en aanbiedingen, maar kijk kritisch naar wat ze je echt bieden.
Hoge lat
In de huidige maatschappij is succes een graadmeter voor geluk geworden. Klinkt een beetje oubollig, maar het lijkt wel alsof iedereen meteen zo hoog mogelijk wil instromen. We begrijpen dit wel, maar het is niet altijd de beste stap aan het begin van je carrière.
Soms kan een functie die misschien lager is dan je had gehoopt, heel interessant blijken vanwege bijvoorbeeld goede doorgroeimogelijkheden. Of is een functie onder de hoede van een ervaren leidinggevend een veel betere springplank dan een hogere functie waar je alles nog zelf moet ontdekken.
Ons advies is dan ook om je niet teveel te laten beïnvloeden door mensen in je omgeving met ‘de perfecte baan’. In het begin van je carrière is het goed
Kies voor een job die bij je past, ook als dat betekent dat je niet meteen hoop op de ladder staat. Leg de lat niet te hoog voor jezelf.
Vind je het, ondanks de tips, nog steeds moeilijk om de juiste keuze te maken of wordt je overweldigd door al die recruiters, organisaties en opties? Misschien is het dan handig om externe hulp in te schakelen.
Meld je aan als starter voor een gratis loopbaangesprek met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag met het bepalen van de juiste stap in jouw carrière. De adviseurs hebben een uitgebreid netwerk van opdrachtgevers, zodat de kans groot is dat wij een passende functie voor je kunnen vinden. Ook kunnen zij al je vragen over de arbeidsmarkt, doorgroeimogelijkheden en sollicitatieprocedures beantwoorden.