Laten we eerlijk zijn: Werken in de techniek is nooit saai. Elke dag biedt nieuwe uitdagingen, projecten, en kansen om je technische kennis te verdiepen. Maar hoe weet je of je huidige baan nog steeds de juiste is voor jou? Soms voelt het alsof je vastzit in een comfortabele sleur – niet ongelukkig, maar ook niet echt gemotiveerd om uit je bed te springen zodra de wekker gaat. Herkenbaar?
Misschien is het tijd voor een reality check. Hier is een checklist solliciteren om jezelf die belangrijke vraag te stellen: “Blijf ik, of ga ik?”
1. Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden?
Stel jezelf deze vraag: Wanneer was de laatste keer dat je echt iets nieuws hebt geleerd op je werk? Niet iets kleins, zoals hoe je de koffieautomaat kunt resetten (hoewel dat natuurlijk ook handig is), maar echt nieuwe skills die je technische horizon verbreden en jouw carrière een stapje verder helpen.
Als je merkt dat je al tijden stilstaat en er geen zicht is op promotie of training, zou dat een signaal moeten zijn. Je hebt een brein dat hunkert naar innovatie, en je verdient een plek waar je kunt blijven groeien. Voel je je als een F1-motor die op stationair draait? Misschien is het tijd om te kijken waar je echt gas kunt geven.
- Actiepunt: Onderzoek welke ontwikkelingsmogelijkheden je elders kunt krijgen als je huidige rol deze niet biedt.
2. Voel je je gewaardeerd voor je werk?
Eerlijk is eerlijk, er is weinig dat zo goed voelt als waardering. Of het nu gaat om een compliment van een collega of een schouderklopje van je manager na een succesvol project, het doet er allemaal toe. Vraag jezelf af: Wordt jouw bijdrage echt gezien en erkend?
Als je het gevoel hebt dat je werk en jouw inzet onzichtbaar zijn, dan is dat een rode vlag. Je zou moeten werken op een plek waar je inspanningen worden opgemerkt en beloond. Als dat niet gebeurt, is het misschien tijd om een bedrijf te vinden dat wél begrijpt wat jij allemaal te bieden hebt.
- Actiepunt: Kijk naar mogelijkheden waar jouw inzet meer gewaardeerd wordt.
3. Heb je een goede werk-privébalans?
Technisch professionals staan bekend om hun toewijding, maar heb je nog tijd om adem te halen buiten het werk? Als je werkleven je privéleven opslokt alsof het een nooit eindigende sprint is, is dat een probleem.
Vraag jezelf af: Hoe vaak heb ik “nee” moeten zeggen tegen leuke plannen omdat ik weer overuren draaide of iets op moest lossen? Als het antwoord te vaak is, dan zou het tijd kunnen zijn om na te denken over een werkomgeving waar balans wordt aangemoedigd. Vergeet niet: een robot zonder pauze brandt door. En jij bent geen robot. Toch?
Actiepunt: Bekijk of er andere bedrijven zijn waar werk-privébalans beter wordt ondersteund.
4. Word je nog uitgedaagd in je huidige functie?
Als je elke dag dezelfde taken uitvoert met je ogen dicht (bijna letterlijk), dan is er iets mis. In de technische sector draait alles om innovatie, en als je voelt dat je alleen maar routinematig werk doet, loop je achter. Vraag jezelf af: Word ik nog uitgedaagd? Voel ik de adrenaline van nieuwe technische problemen oplossen?
Als je technisch vuur begint te doven, is het misschien tijd om naar een rol te zoeken die je intellectueel weer in vuur en vlam zet. Je hebt meer in je mars dan hetzelfde script opnieuw en opnieuw draaien. Tijd om je hersenen weer eens lekker te laten kraken.
Actiepunt: Ga na of een nieuwe omgeving je de technische uitdagingen biedt die je zoekt.
5. Hoe is de sfeer op de werkvloer?
Werk je met een team dat je motiveert en inspireert, of zit je in een kantoortuin vol chagrijnige gezichten en ongeïnteresseerde blikken? De sfeer op de werkvloer kan een grote impact hebben op je werkplezier en prestaties. Vraag jezelf af: Krijg ik energie van mijn collega’s, of zuigen ze die juist weg?
Als de werksfeer een beetje voelt als een aflevering van The Office (maar dan zonder de humor), dan kan het tijd zijn om op zoek te gaan naar een positie binnen een bedrijf waar je elke dag met plezier naartoe gaat.
Actiepunt: Bepaal voor jezelf hoe belangrijk de sfeer om je heen is en of dit een deal breaker gaat zijn in je huidige functie.
6. Komen jouw waarden overeen met die van het bedrijf?
Werken in een omgeving die je waarden weerspiegelt, maakt je werk niet alleen aangenamer, maar ook zinvoller. Stel jezelf de vraag: Sta ik nog achter wat dit bedrijf doet en hoe ze het doen?
Als jouw persoonlijke normen en waarden niet meer matchen met die van het bedrijf, ga je op een gegeven moment wrijving voelen. Werken voor een werkgever die niet meer bij je past, is als in de verkeerde trein stappen: je komt ergens aan, maar het voelt niet als jouw eindbestemming. Misschien is het tijd om uit te stappen en te kijken naar een plek die beter past.
Actiepunt: Zoek een bedrijf dat in lijn ligt met jouw persoonlijke waarden als je huidige werkgever daar niet langer bij past.
7. Hoe staat het met je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden?
Laten we even zakelijk worden: je werkt niet alleen voor de liefde van techniek, toch? Je salaris en de arbeidsvoorwaarden moeten overeenkomen met je ervaring en wat je waard bent op de arbeidsmarkt. Vraag jezelf af: Word ik eerlijk betaald voor wat ik doe?
Als je salaris al jaren stilstaat terwijl je verantwoordelijkheden blijven groeien, is het misschien tijd om verder te kijken. Je werkt hard, je verdient hard. Het leven is te kort voor onderbetaalde banen en magere pensioenregelingen.
Actiepunt: Bepaal wat jij een eerlijk en geschikt salaris vindt. Komt dit niet meer overeen met je huidige compensatie? Dan is het tijd voor een gesprek of een overstap.
Dus, hoe ziet jouw checklist eruit? Als meerdere punten uit deze lijst herkenbaar klinken, dan is het wellicht tijd om te overwegen verder te kijken. Verandering is nooit makkelijk, maar het kan wel de deur openen naar nieuwe mogelijkheden, meer uitdaging, en een carrière waarin je weer met plezier naar je werk gaat. De enige constante in de techniek is verandering. Blijf jezelf uitdagen, blijf leren en blijf vooruitgaan. Jouw carrière moet niet voelen als een sleur, maar als een spannend technisch project – altijd iets nieuws om op te lossen!
Mocht je twijfelen, wij staan altijd klaar om je te helpen met het verkennen van de arbeidsmarkt en het vinden van die functie die perfect bij jou past. Of misschien is het tijd om je cv even af te stoffen en rond te kijken wat er allemaal te vinden is. Neem gerust eens contact op! We helpen je graag op weg naar jouw volgende grote technische avontuur.