Wanneer je vacatures leest, zie je vaak een hele rits aan eisen. Functie eisen, pré’s, opleidingen, ervaring etc. Dit kan best ontmoedigend zijn, zeker wanneer je van jezelf weet dat je ondanks die eisen wel in het profiel past en jezelf in die functie ziet. We zien het dagelijks bij de kandidaten die we spreken en het lijkt vooral te passen bij technici. In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van eisen. Waar moet je aan voldoen, wat is van ondergeschikt belang en vooral; wat moet jij doen om te laten zien dat jij ondanks alles, toch een geschikte kandidaat bent.
Pré’s zijn geen eisen
Laten we hier eens mee beginnen. Het woord pré betekent ‘iets gunstigs’ of ‘iets nuttigs’. Synoniemen zijn ‘pluspunt’ of ‘voordeel’. Wanneer je dit tegenkomt in een vacature kun je er vanuit gaan dat het geen harde eis is en dat je het dus niet moet hebben of kunnen om aangenomen te worden.
Een voorbeeld in een vacature is ‘kennis van Revit is een pré.’ Hier staat dus dat het een voordeel is als je kennis hebt van Revit, maar geen eis. Onthoud dit bij het solliciteren op een functie en til er niet te zwaar aan. Vaak zijn pré’s bij te leren met een cursus of opleiding en in het geval van talen kun je een heel eind komen met Engels en Google Translate.
Harde eisen kunnen buigen
In tegenstelling tot pré’s zijn harde eisen vaak wel een ding om rekening mee te houden. Zo kun je met een communicatie opleiding wel willen solliciteren op een vacature als architect, maar je mist dan toch echt de basiskennis die een architect nodig heeft. Bekijk daarom altijd of je voldoet aan (een deel van) de harde/basis eisen.
Dat hoeft echter niet te betekenen dat harde eisen niet flexibel kunnen zijn. Vaak zie je bij de functie eisen HBO werk- en denkniveau staan. Laat dit niet meteen afschrikken wanneer jij bijvoorbeeld MBO hebt gedaan. Het betekent namelijk niet dat jij per definitie niet geschikt bent, maar meer dat zij een bepaalde denkniveau verwachten. Hier kun jij net zo goed aan voldoen als iemand die twee universitaire studies heeft gedaan en dit kun je alleen laten zien wanneer je op gesprek gaat.
80% geschikt, ken jezelf
Wanneer je vacatures leest en overweegt om te solliciteren is het belangrijk om de 80%-20% regel in acht te nemen. Voldoe jij aan 80% van vacature eisen? Dan ben jij een geschikte kandidaat. Over het algemeen kun je de overige 20% bijleren, compenseren of blijkt dat je dat niet altijd nodig hebt. Dit vergt misschien enige zelfkennis en een kritische blik in de spiegel, maar laat het feit dat je niet alles kan afvinken je niet tegenhouden om te solliciteren.
Onthoud; de perfecte kandidaat bestaat niet. Organisaties zoeken altijd naar iemand die naast het vervullen van de functie ook goed bij de organisatie past. Karakter en goed in een team passen kun je niet bijleren, skills wel. Er is altijd ruimte om te ontwikkelen en te groeien in jouw rol als kandidaat. Stel je ziet een vacature van projectleider en er wordt 5 jaar ervaring gevraagd. Maar jij hebt pas 3 jaar ervaring als werkvoorbereider. Ga er gewoon voor, wat kan je gebeuren?
Kan jij dit? Jij kan dit!
Functie eisen kunnen zorgen voor onzekerheid en kunnen je aan het twijfelen brengen. Moet je überhaupt wel solliciteren? Kan jij dit wel? Is dit wel iets voor jou?
Ga uit van je kracht. Zie jij jezelf terug in de omschrijving, past de organisatie bij je en ben je bereid om bij te leren en jezelf te ontwikkelen? Dan ben je geschikt om te solliciteren. Organisaties lijken altijd opzoek naar iemand met 10+ jaar ervaring, onder de 30, met drie afgeronde studies. Dit is natuurlijk niet realistisch, dus laat dat je niet beïnvloeden. You’ve got this!
Heb je na het lezen van dit artikel al je moed verzameld en ben je klaar voor een nieuwe baan? Bekijk dan eens onze vacatures of neem contact met ons op. Bovendien worden er ook regelmatig vacatures gepubliceerd op ons LinkedInprofiel.