Veel van de artikelen die wij schrijven zijn gericht op het ondersteunen en informeren van werkzoekenden. Zo schreven wij al eerder een artikel over sollicitatietips voor een succesvol sollicitatiegesprek, maar tijdens een sollicitatiegesprek zit er ook altijd een andere partij aan tafel. Namelijk, de werkgevers zelf. En ook voor deze groep is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen wie de persoon is die zij tegenover zich hebben en of deze daadwerkelijk bij de functie en de organisatie past. Daarom geven wij in dit artikel sollicitatietips, alweer. Maar dan aan de werkgever.
Tips voor werkgevers tijdens het sollicitatiegesprek
- Bepaal van te voren wie er bij het gesprek aanwezig moeten zijn.
Zorg ervoor dat de persoon waar de sollicitant eventueel mee gaat samenwerken bij het gesprek aanwezig is. Op die manier kan er meteen gekeken worden of er een klik is.
- Stel de kandidaten op hun gemak.
Veel sollicitanten zijn zenuwachtig voor een gesprek. Begin daarom niet met moeilijke vragen, maar zorg eerst voor een ontspannen sfeer in het gesprek. Praat over hobby’s, kinderen of sport.
- Zoek naar gemeenschappelijke overeenkomsten.
Ga op zoek naar deze gezamenlijke aspecten binnen het cv of op het LinkedIn profiel. Het voelt vertrouwelijk om over dezelfde interesses te praten.
- Vertel ook iets over je bedrijf en werksfeer.
Nu er steeds meer vacatures vrijkomen, heeft de kandidaat steeds meer keuze. Als werkgever is het belangrijk om ook iets mee te geven over de cultuur binnen het bedrijf. Vertel over doorgroeimogelijkheden, de normen en waarden en waarom mensen graag bij jullie werken. Dit kan doorslaggevend zijn wanneer de kandidaat een keuze moet maken.
- Schep gelijke verwachtingen.
Voor een kandidaat is het fijn om te weten waar hij of zij aan toe is tijdens een sollicitatieprocedure. Wees transparant en duidelijk over wat de kandidaat kan verwachten van de procedure, maar ook van het bedrijf zelf.
- Voorkom aannames.
Je brein bepaalt in de eerste seconden al welke indruk je van iemand hebt. Het is de kunst om daar gedurende het sollicitatiegesprek zo lang mogelijk afstand van te nemen. Daarmee voorkom je dat een aanname je beoordeling beïnvloedt.
- Luister meer dan dat je praat.
Voorkom dat je zelf teveel aan het woord bent. Vertellen over het bedrijf en de functie is prima en ook gerichte vragen stellen is belangrijk, maar geef de kandidaat de ruimte om zichzelf voor te stellen en jou te overtuigen van zijn of haar meerwaarde voor de functie. Hoe meer je een kandidaat laat (uit)praten, hoe beter jij een beeld kunt vormen.
Voorbeelden van vragen die je kunt stellen
- Wat spreekt jou aan in ons bedrijf?
- Wat is jouw affiniteit met onze branche?
- Wat spreekt jou aan in deze functie?
- Wat is tot nu toe de grootste uitdaging geweest in je carrière?
- Hoe wil jij aangestuurd worden?
- Wat heb je nodig om te kunnen uitblinken in jouw werk?
- Met wat voor soort mensen werk jij graag samen?
- Wat zijn jouw verwachtingen van op het gebied van jouw ontwikkeling?
- Wat zijn dromen die je ooit nog eens hoopt te vervullen?
- Als je het helemaal zelf voor het zeggen hebt, wat zou je dan het allerliefste willen doen/bereiken in je carrière?
Dus werkgevers, hebben jullie op dit moment vacatures openstaan voor jouw organisatie? Neem dan eens contact op met een van onze adviseurs. Wij kennen de huidige markt en helpen je graag met het vinden van de juiste kandidaat.