We hebben het allemaal weleens gevoeld: Dat knagende stemmetje dat fluistert dat je misschien niet meer op je plek zit. Maar wat zorgt er nou eigenlijk voor dat jij je baan echt niet meer leuk vindt?
Uit onderzoek van TNO blijkt dat 20% van de werkend Nederland het gevoel heeft dat het werkplezier negatief wordt beïnvloed door o.a. een te hoge werkdruk, te weinig doorgroeimogelijkheden of te weinig waardering. Of het nou komt door de werkzaamheden, je baas of collega’s, het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen waar jouw onderbuikgevoel vandaan komt. Daarom helpen wij je met dit artikel een handje met 5 signalen die aangeven dat je eigenlijk wel toe bent aan een nieuwe uitdaging.
1. Zondagavondblues: Help, het weekend is te kort!
Wordt jij zondagavond al moedeloos van het feit dat je maandagochtend weer aan de slag moet? Zondagavond zou het moment moeten zijn om te ontspannen, even op adem te komen voor de week weer begint. Maar in plaats daarvan voel je een groeiende knoop in je maag. De gedachte dat je weer naar werk moet, zuigt de laatste restjes van je weekendenergie weg. Dit is niet zomaar een lichte tegenzin – als je constant met stress en tegenzin naar de werkweek kijkt, is dat een duidelijk signaal dat je werk je niet meer voedt maar juist uitput.
Dit gevoel van onrust kan niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid beïnvloeden. Langdurige stress kan leiden tot burn-outklachten, slaaptekort en verminderde productiviteit. Als je regelmatig last hebt van die zondagavondblues, is het tijd om te onderzoeken of een nieuwe uitdaging je meer rust en voldoening kan geven.
2. Onzichtbaarheid: Voor sommigen een superkracht, maar niet op de werkvloer
Je kent het misschien wel. Je hebt hard gewerkt aan een project of richting een deadline en bent trots op wat je hebt afgeleverd. Maar het voelt alsof niemand het ziet. Complimenten blijven uit, je krijgt amper erkenning en het lijkt alsof je inspanningen verdwijnen in een zwart gat. Die ene keer dat je toch wat feedback krijgt, is het alleen maar om te horen wat er nog beter kan.
Dit gevoel van onzichtbaarheid kan op den duur je zelfvertrouwen ondermijnen en je motivatie flink aantasten. Je vraagt je af: “Heeft het wel zin? Doet het er wel toe?” Wanneer je voelt dat je werk onopgemerkt blijft, kan dat een teken zijn dat je niet meer in een omgeving zit die je waardeert en erkent. En dat is uiteindelijk funest voor je eigen werkplezier en groei.
Maar hoe doorbreek je deze cirkel? Het lastige is dat je mensen niet kunt veranderen, dus als het er niet van nature inzit, zal jij van je huidige collega’s niet zo snel de waardering krijgen die je zoekt. Je kunt natuurlijk aangeven dat je vindt dat er te weinig waardering is voor je werk, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek, maar dit is niet altijd gemakkelijk. Als je echt niet verwacht dat jouw collega’s meer waardering gaan uitspreken, dan is het misschien tijd om opzoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.
3. Vastzitten: Wanneer elke dag voelt als Groundhog Day.
Als je ergens als junior binnenkomt, hoop je dat je vanuit daar door kan groeien binnen een organisatie. Eerst naar een senior positie en misschien wel richting management of directie. Toch blijkt dat hier in de praktijk niet altijd ruimte voor is binnen organisaties. Elke dag lijkt op de vorige. Je begint je werkdag, doet hetzelfde werk, spreekt dezelfde mensen en je voelt jezelf niet meer ontwikkelen. Je werk geeft je geen uitdaging meer, en hoewel je ooit enthousiast was over de mogelijkheden, zijn die nu nergens meer te vinden.
Dit gevoel van stagnatie kan je creativiteit, productiviteit en ambitie verstikken. Je wilt vooruit, maar er is geen ruimte. Want vaak moet er iemand van hogerop vertrekken om jouw een kans te geven hogerop te komen.
Uit onderzoek via Indeed blijkt dat de belangrijkste reden om te vertrekken is omdat er geen doorgroeimogelijkheden waren, waardoor zij geen kansen zagen om een stapje hoger te komen. Als je merkt dat je vastzit en dat je functie je geen mogelijkheden meer biedt om te groeien, is het tijd om te kijken naar een nieuwe uitdaging en te onderzoeken waar je wél kunt floreren.
4. Irritatiefactor 100: Zelfs de koffie zit in je irritatiezone.
Alles lijkt je ineens dwars te zitten. De kleine ergernissen, zoals die luidruchtige collega of de printer die altijd dienst weigert, beginnen je humeur ernstig te beïnvloeden. Maar het gaat dieper dan dat. Je voelt een constante irritatie die je niet loslaat, of het nu door de werkdruk, je leidinggevende of de werksfeer komt.
Collega’s kun je niet kiezen (tenzij je zelf een bedrijf begint) en in elke organisatie en functie zal je moeten roeien met de riemen die je hebt. Aangezien je jouw collega’s meestal vaker ziet dan vrienden, familie of je partner is het verstandig om te zorgen dat je in ieder geval goed met hen kan werken. Vrienden hoef je niet te zijn, maar een goede werkrelatie met wederzijds begrip en respect is iets wat je als professionals wel moet kunnen bereiken.
Als de stress en irritatie zich blijven opstapelen, is dit vaak een teken dat er structureel iets mis is. Misschien heb je te maken met een slechte werksfeer of een gebrek aan support van collega’s of leidinggevenden. Hoe dan ook, als dit gevoel zich blijft opbouwen, loop je het risico opgebrand te raken.
5. Onderwaardering: ‘Sorry, wat was mijn salaris ook alweer?’
Je weet dat je hard werkt, maar je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden reflecteren dat niet. Of misschien krijg je te horen dat er “geen ruimte is voor loonsverhoging,” terwijl collega’s in vergelijkbare functies elders beter beloond worden. Dit gevoel van onderwaardering, zowel financieel als in de erkenning van je werk, kan steeds meer gaan wringen.
Geld is misschien niet alles, maar waardering in de vorm van een passend salaris en goede voorwaarden geeft je wel het gevoel dat je werk op waarde wordt geschat. Het draagt bij aan jouw tevredenheid en jouw werkgeluk. Als dit al langere tijd niet het geval is, kun je jezelf afvragen of je niet beter verdient – zowel letterlijk als figuurlijk.
Wat nu? Tijd om naar je gevoel te luisteren
Het herkennen van deze signalen is de eerste stap. En het gras is niet altijd groener aan de overkant. Ook bij een nieuwe baan en nieuwe collega’s ga je tegen problemen en situaties aanlopen die je niet altijd even leuk vindt. Maar als je meerdere van deze gevoelens hebt ervaren, is het tijd om na te denken over je toekomst. De gevolgen van deze signalen negeren, kunnen namelijk groter zijn dan je denkt.
Onzichtbaarheid en onderwaardering kunnen niet alleen je motivatie aantasten, maar ook je zelfvertrouwen op de lange termijn beschadigen. Langdurige stress en irritatie kunnen zelfs leiden tot serieuze gezondheidsklachten, zoals burn-out.
Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen. Je verdient een plek waar je niet alleen gezien wordt, maar waar je ook kunt groeien en voldoening haalt uit wat je doet. Dat kan betekenen dat je een goed gesprek voert met je leidinggevende of zelfs dat je besluit om verder te kijken naar een nieuwe uitdaging.
Ben je klaar voor die stap? Neem een kijkje bij onze vacatures en ontdek of wij je kunnen helpen een nieuwe plek te vinden waar je je gewaardeerd voelt en waar je écht kunt floreren.