Waar vroeger veel studenten een bijbaan in de horeca hadden, zie je nu steeds vaker dat studenten graag een bijbaan willen die past bij de studie die zij volgen. Het grote voordeel hiervan is dat je al tijdens je studie praktijkervaring opdoet. En laten we eerlijk zijn, in de huidige banenmarkt is het fijn om alle beetjes extra ervaring mee te kunnen nemen op je cv. Daarom geven wij je een aantal tips voor het vinden van de perfecte bijbaan in de techniek.
Tip 1: Gebruik je netwerk
Lang leve de mensen die je kent! Zij kunnen je vaak goed helpen bij het vinden van een passende bijbaan. Denk bijvoorbeeld aan familie en vrienden die in dezelfde richting studeren of hebben gestudeerd als jij of aan kennissen met een eigen bedrijf. Maar vergeet ook zeker niet je medestudenten met een bijbaan en docenten van je opleiding. Vaak kun je binnen je eigen netwerk gemakkelijk aan de slag in een bijbaan, dus begin dicht bij jezelf!
Tip 2: Stuur een open sollicitatie
Heb jij al een organisatie op het oog waar jij graag zou willen werken? Neem dan het heft in eigen hand en stuur een open sollicitatie! Dit is misschien nieuw en spannend, maar het laat zien dat je een initiatiefnemer bent, professioneel kunt zijn en graag stappen zet in jouw carrière. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en je eventuele referenties van andere bijbanen kunt toevoegen.
Het schrijven van een open sollicitatiebrief werkt iets anders dan wanneer je een brief schrijft als antwoord op een openstaande vacature. Het belangrijkste bij een open sollicitatiebrief is dat je de aandacht van de lezer weet te trekken en jezelf overtuigend kunt verkopen op papier. Vertel wie je bent, welke opleiding je op dit moment doet en waarom je graag voor de organisatie zou willen werken.
Tip 3: Zorg ervoor dat je een goede indruk kunt maken
Ja, want je bent niet de enige die op zoek is naar een bijbaan. En organisaties zijn voor een bijbaan vaak op zoek naar iemand die een georganiseerde en professionele indruk maakt. Dus zorg ervoor dat jouw cv op orde is, je een goede motivatiebrief kunt schrijven en jezelf kunt presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan welke kleding geschikt is voor een sollicitatiegesprek, maar ook je voorbereiding op het gesprek zelf. Zoek op wat het bedrijf doet, welke onderdelen jij interessant vindt en welke vragen je zou willen stellen.
Tip 4: Gebruik LinkedIn
Ben je student en heb je nog geen LinkedIn? Begin daar dan eens mee! LinkedIn is jouw virtuele netwerk en wanneer jij een goed ingericht profiel hebt, biedt het ontzettend veel kansen en mogelijkheden. Daarnaast is het een investering voor later wanneer je stage moet gaan lopen of op zoek bent naar een fulltime baan.
Het aanmaken van een LinkedIn-profiel is gratis. Heb je geen idee hoe jij jouw LinkedIn-profiel moet inrichten? Wij schreven eerder al een artikel over het maken van de perfecte LinkedIn-pagina. Deze kun je hier lezen.
Tip 5: Bekijk onze bijbaanvacatures
Ben jij een technische student in opleiding (bijvoorbeeld bouwkunde, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde, installatietechniek of architectuur) en wil je graag een bijbaan in de richting van jouw studie? Wij hebben regelmatig contact met onze klanten en bieden unieke bijbanen aan bij organisaties die je normaal niet gemakkelijk tegenkomt.
Bekijk hier onze vacatures voor bijbanen in de technische sector.
Het vinden van de perfecte bijbaan kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en hulp is het zeker mogelijk. Maak gebruik van je netwerk, durf initiatief te nemen met open sollicitaties, zorg dat je goed voorbereid bent en benut de kracht van LinkedIn. En vergeet niet, wij als bemiddelingsbureau staan klaar om je kosteloos te helpen bij je zoektocht. Neem contact met ons op en zet de eerste stap naar een waardevolle bijbaan in de techniek!
Door deze tips te volgen, vergroot je jouw kansen op het vinden van een bijbaan die niet alleen goed aansluit bij je studie, maar ook waardevolle praktijkervaring biedt. We staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap van je zoektocht. Veel succes!