Wat doet een calculator eigenlijk? En wanneer kan je deze functie bekleden? En wat mag je verwachten aan voorwaarden? Bij Prefound zoeken wij niet alleen een passende baan, maar nemen wij ook een adviserende rol in. Daarom lichten wij vandaag deze mooie, onmisbaren en analytische functie voor jou uit.
Wat doet een calculator?
Hoewel de term doet denken aan het eenvoudig optellen en aftrekken van getallen, is het werk van een calculator in de bouw veel complexer. Ze zijn als de financiële architecten van bouwprojecten en hun werk draait om het schatten, analyseren en beheren van kosten op een gedetailleerde manier. Lees hier ook eens over een calculator.
Een calculator maakt kostenramingen van alle materialen, arbeid, vergunningen en onderaannemers voor een bouwproject. Daarnaast zijn ze betrokken bij het budgetbeheer en spelen ze een grote rol in het zorgen dat het project binnen het budget blijft. Ook beoordelen ze financiële risico’s en helpen ze bij het identificeren van kosterbesparingen.
Als calculator werk je nauw samen met de verschillende lagen van een organisatie, maar vooral met de projectleiders/-managers en ingenieurs. Je bent namelijk constant bezig met de juiste materialen voor de beste prijs, maar ook de juiste uren calculeren en het ondersteunen bij het opstellen van offertes.
Welke kwaliteiten en kennis neem je mee?
Uiteraard ben je als calculator goed met cijfers, je bent analytisch en hebt een passie voor de bouw. Deze eigenschappen zijn onmisbaar! Verder heb je technische skills, onderhandelingsvaardigheden en ben je communicatief sterk.
Voor de rol van calculator heb je verschillende MBO opleidingen in de techniek en bouw, zoals bijvoorbeeld: Calculeren en werkvoorbereiding, Werkvoorbereider installaties, Werkvoorbereider elektrotechnische installaties, Middenkaderfunctionaris bouw en Middenkaderfunctionaris infra. Binnen de hbo en wo opleidingen heb je bijvoorbeeld Bouwkunde en Civiele techniek die je kunnen helpen in het vak van calculator.
Wat zijn de baankansen binnen de bouw?
De werkgelegenheid in de bouw blijft de komende jaren gelijk en gaat de komende jaren misschien zelfs wat stijgen (lees meer). Op het moment ziet het UWV de kansen zelfs als zeer goed (bron). Daarom is een baan als calculator zeker geen slechte keuze!
Daarnaast heb je ook nog verschillende doorgroeimogelijkheden of andere kansen. Denk bijvoorbeeld aan een functie als werkvoorbereider, projectvoorbereider, (hoofd) productieplanner, maar ook kansen als projectleider of uitvoerder zijn niet uit te sluiten. Net waar jouw wensen, ambities en kwaliteiten liggen.
Welke salaris mag je verwachten als calculator?
Volgens Indeed (bron) ligt het gemiddeld bruto maandsalaris van een calculator op €3.466, -. Kijk voor meer informatie over salarissen in de bouw hier.
Uiteraard spreken we hier van een gemiddelde: een junior zal minder verdienen dan een senior en ook binnen verschillende bedrijven kunnen de salarissen verschillen. Gelukkig is het salaris niet altijd het belangrijkste in een nieuwe baan! Qua andere voorwaarden zitten de calculators over het algemeen in de Bouw & Infra UTA CAO, maar ook de cultuur van een organisatie, de doorgroeimogelijkheden en de ontwikkelingskansen spelen een grote rol in het bepalen van een goede match.
Calculator; en nu?
Ambieer jij een functie als calculator, ben je een calculator op zoek naar een nieuwe baan of wil je gewoon meer informatie over de mogelijkheden die Prefound jou kan bieden? Neem vooral contact met ons op of neem eens een kijkje op onze vacaturepagina. Wie weet tot snel!