Soms is het tijd voor iets nieuws in je carrière. Je voelt je niet meer op je plek bij je huidige werkgever, mist bepaalde aspecten aan jouw functie of hebt gewoon een nieuwe uitdaging gevonden. Allemaal goede redenen om ontslag te nemen. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan?
Twijfels?
Vaak gaat er een periode van onzekerheid, onduidelijkheid en stress vooraf aan het nemen van ontslag. Wat je reden ook is, ontslag nemen is geen gemakkelijke stap. Het kan helpen om het te bespreken met een partner, vrienden of familie om tot een weloverwogen beslissing te komen.
Het gesprek aangaan
Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt om je baan op te zeggen, is het tijd om dit binnen jouw organisatie te communiceren. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en je functie, moet je je leidinggevende informeren over je besluit om ontslag te nemen. Mondelinge mededelingen zijn niet rechtsgeldig en moeten worden gevolgd door een schriftelijke ontslagbrief. Vergeet niet om je ontslag op tijd aan te kondigen in verband met je opzegtermijn (meestal een maand) en het vinden van een vervanger.
Als je nog vakantiedagen over hebt wanneer je ontslag neemt, kun je vaak in overleg met je werkgever deze dagen opnemen, zodat je voor je nieuwe baan nog wat vrije tijd hebt.
De ontslagbrief
Om je ontslag officieel te maken, is het belangrijk om een formele ontslagbrief op te stellen. Deze brief moet enkele essentiële elementen bevatten:
- De naam en het adres van de organisatie waar je momenteel werkt;
- Je volledige naam en je huidige functie;
- Een duidelijke verklaring van je ontslag en de datum waarop je contract eindigt;
- Een formele ondertekening met plaats, datum, tijd en handtekening;
Verstuur de ontslagbrief bij voorkeur aangetekend, zodat je zeker weet dat deze rechtsgeldig is, zelfs als hij niet wordt ontvangen. Bewaar ook altijd een kopie van de brief voor je eigen administratie.
Je laatste werkweek
Vaak staat de laatste week in het teken van het overdragen van projecten en werkzaamheden, het inwerken van je vervanger en het informeren van contactpersonen over je vertrek. Zorg voor een goede (schriftelijke) overdracht en zorg ervoor dat je collega’s goed op de hoogte zijn van wat er moet gebeuren. Zo kun je met een gerust hart de deur achter je dichttrekken op je laatste werkdag.
Tijd voor nieuwe avonturen
Het moment waarop je voor het laatst de deur van je kantoor achter je dichttrekt, kan een mengeling van emoties oproepen. Misschien voel je opluchting, onzekerheid of juist enthousiasme voor wat komen gaat.
Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Wie weet vind je daar die ene functie waarvoor je die ontslagbrief wilt schrijven.