“Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen dat thuiszit met een burn-out tussen 2018 en 2021 met 66 procent is toegenomen. Verschillende zorginstanties spreken van zorgelijke cijfers en zien dat de voornaamste redenen gerelateerd zijn aan werk. Een van de nieuwste trends om deze klachten tegen te gaan is het fenomeen quiet-quitting. In Amerika heeft de hashtag #quietquitting al een groot aantal volgers, maar gaat deze trend ook overwaaien naar ons kikkerlandje? Wij zochten het voor je uit.
Wat is quiet-quitting
Simpel gezegd is quiet-quitting het stoppen met werken aan taken waarvan men vindt dat deze niet bij hun zakelijke takenpakket hoort of dat zij er geen compensatie voor krijgen. Dit social media fenomeen is momenteel erg populair op Tiktok en Instagram. Onder de hashtag #quietquitting delen mensen manieren waarop zij hun job ‘quietly quitten’. Zij kiezen ervoor om stipt om 17:00u de laptop dicht te klappen, hun privéleven boven hun werk te verkiezen en meer bezig te zijn met mentale gezondheid.
De term quiet-quitting is enigszins misleidend, omdat het een beeld geeft dat medewerkers stil stoppen met werken. Het is niet de bedoeling om ontslagen te worden, maar medewerkers zetten geen stap harder meer voor hun baas en doen alleen dat wat echt nodig is, of wat in hun taakomschrijving staat.
De term is waarschijnlijk een aantal jaar geleden vanuit China overgewaaid naar de VS. Op Chinese social media ging de (nu gecensureerde) hashtag #TangPing viral. Vrij vertaald betekent dit stil liggen en was het gebruik een stille demonstratie tegen de ongezonde werkcultuur.
Sowieso zijn in beide landen de werkculturen een stuk extremer dan in Nederland. Een 60-urige werkweek, micromanagers, minimale waardering en onderbetaling zijn daar ‘normaal’. Quiet-quitting is dus niet nieuw, maar de coronapandemie heeft voor een wereldwijde bekendheid van de term gezorgd.
Waarom doen mensen het
Weinig bedrijven waren voorbereid op de pandemie en de daaropvolgende ontslagen. Hierdoor hebben bedrijven veel extra taken en verantwoordelijkheden bij de nog aanwezige werknemers neergelegd. De druk werd intern opgevoerd.
Tegelijkertijd was er veel onduidelijkheid en frustratie tijdens en na de pandemie met betrekking tot regels over thuiswerken en weer terug naar kantoor komen. Dit zorgde voor veel onzekerheid en burn-outklachten. Veel mensen voelden zich opgebrand en burn-outklachten verdubbelden.
Ook hebben veel medewerkers van bedrijven door de coronapandemie een nieuw stuk vrijheid ervaren. In plaats van huishoudelijke en sociale verplichtingen in de avonden en weekenden te proppen, leerden we hoe we ons leven beter konden balanceren met de introductie van thuiswerken. In plaats van ’s avond sporten, gingen we in onze lunchpauze sporten. En in plaats van taken tijdens kantooruren door te drukken, kozen we ervoor om taken af te ronden op het moment dat we het meest productief waren.
Door deze hernieuwde vrijheid ontstond er ook meer ruimte voor het belang van de mentale gezondheid. Corona leerde ons dat we allemaal gewone stervelingen zijn en we maar een leven hebben. Waarom worden wij dan door de ‘corporates’ gedwongen om dit leven grotendeels op een inspiratieloos kantoor door te brengen.
Als klap op de vuurpijl is er dan nog de inflatie. Veel mensen zien een inflatie van 8 tot 9 procent, wat leidt tot hoge energieprijzen, dure boodschappen en simpelweg minder koopkracht. Vervolgens ontvang je bij een loonsverhoging 2 tot 3 procent extra. Hierdoor is het dagelijks leven niet per se gemakkelijker geworden en vragen steeds meer mensen zich af waar ze dan zo hard voor werken.
De som van al deze factoren is quiet quitting. Het is een samensmelting van nieuwe inzichten, nieuwe normen en waarden en hoog opgelopen frustraties.
Wie doen het
Quiet-quitting is momenteel vooral populair onder young professionals. Dit zijn mensen die tot de zogenoemde Millennial-generatie (1980-1994) en Generatie Z (1995-2010) behoren.
Millennials zijn van nature gefocust op een goede balans tussen werk en privé en vinden het belangrijk om hun carrière te kunnen ontwikkelen. Met de komst van de pandemie kwam er meer balans tussen werk en privé, was er ruimte voor ‘remote working’ en kon er veel flexibeler worden omgegaan met werkuren. Dit zijn allemaal aspecten die interessant zijn voor een Millennial. Door een natuurlijk optimisme zien zij in quiet-quitting een mogelijkheid om hun leven meer in te delen naar eigen inzicht, in plaats van het leven te laten bepalen door werk.
Gen Z is de jongste werkende generatie. Hun visie op werken is anders dan dat van de Millennials. Zo vinden zijn gelijkheid en diversiteit op de werkvloer erg belangrijk, maar hechten zij ook veel waarde aan baanzekerheid en salarisverhoging. Ze verkiezen een eigen werkplek boven het werken met collega’s bij elkaar en door hun instinctieve kennis van digitale technologie kunnen zijn overal werken. Daarbij komt dat ze vaak een ondernemende mindset hebben. Hierdoor zien zij mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan, in plaats van voor een baas.
Wat betekent het voor bedrijven
Of quiet-quitting ook echt een ding wordt/is in Nederland is nog maar de vraag. Nederland staat op nummer 1 in de statistieken als land met de meeste parttime medewerkers en staat internationaal bekend als een land met goede arbeidsvoorwaarden. Waar in Amerika en China het bijna een misdaad is om rond 17:00u je laptop dicht te gooien, rennen wij in Nederland al jaren massaal naar de uitgang om 17:01u.
Toch is het vanuit het standpunt van bedrijven goed om te kijken naar de behoeften van de medewerkers. Het is de verantwoordelijkheid van managers en leidinggevenden om te weten wat er speelt bij de medewerkers en wat zij nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Zij moeten de focus hebben op verbinding met de medewerkers door regelmatig gesprekken te voeren en te werken aan duurzame relaties.
Wanneer jij als leidinggevende begrijpt wat de intrinsieke motivaties, persoonlijke interesses en prioriteiten van jouw medewerkers zijn, begrijp je ook beter hoe deze factoren invloed hebben op hun carrière. Benieuwd hoe je dat moet doen? Lees hier ons artikel over hoe jij nog beter leiding kan geven.
Wat kun je doen om het tegen te gaan
Veel experts zijn het er over eens dat quiet-quitting geen oplossing is voor de lange termijn. “Quietly quitting is vaak een teken dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging” Zegt Jill Cotton, carrière trends expert bij Glassdoor. “Wanneer jij je nog maar minimaal inzet voor je functie, is de kans groot dat jouw hart niet meer bij de baan of het bedrijf ligt. Het gebrek aan enthousiasme en motivatie is vaak moeilijk te verbergen en zal frustratie veroorzaken bij collega’s en leidinggevenden.”
Het kan wel gebruikt worden als een soort transitieperiode. Wanneer jij je minimaal inzet in je huidige functie komt er waarschijnlijk meer tijd en ruimte vrij om na te denken over de volgende stap in jouw carrière. Zeker in deze tijd en met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is er geen reden om in een functie te blijven waar je niet gelukkig van wordt op de lange termijn.
Denk jij na het lezen van dit artikel nu “Hé, ik ben al best een hele tijd bezig met quiet-quitting.” Dan is het tijd voor de volgende stap in jouw carrière. En laten wij daar nou net expert in zijn. Dus, bekijk hier onze vacatures of neem eens contact op met een van onze adviseurs. Zij hebben veel kennis van de technische en bouwkundige arbeidsmarkt en helpen je graag met het vinden van jouw volgende baan.