Hoe jij nog beter leiding geeft in de technische sector

Mikki Hoogenboom 2-6-2022 15:24
Categorieën: Carrière, Nieuws

“People dont quit jobs, they quit managers”. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de medewerkers ontslag neemt vanwege slecht leiderschap. Dus, leidinggevende, tijd om eens even kritisch in de spiegel te kijken en onderstaand artikel door te lezen. Ben jij een goede leidinggevende? Of is er nog ruimte om te groeien?  (Hopelijk zeg je dat laatste, want er is altijd ruimte om te groeien.)

Ken je mensen en zet hen in hun kracht

Om mensen aan te kunnen sturen, moet je hen kennen. Want wanneer je hen kent, kun je beter inschatten hoe zij reageren op bepaalde situaties en waar hun krachten liggen. Blijf daarom als leidinggevende altijd in gesprek met de medewerkers en toon interesse in de carrière en het privéleven van je collega’s. Uit onderzoek is namelijk dat 75% van de werkgevers deze informatie belangrijk vindt, maar het moeilijk vindt om dit te vragen aan de medewerkers. En dat terwijl medewerkers er vaak waarde aan hechten wanneer een leidinggevende vraagt hoe het gaat. Ook kun je er op die manier achter komen of iedereen nog op de juiste plek zit binnen het team. Hoe beter zij op hun plek zitten, hoe productiever zij zijn. 

Een goede leidinggevende verzamelt mensen om zich heen die iets beter kunnen dan hij of zij dat zelf dat kan. Zet je teamleden in hun kracht en laat hen de specialist in hun vakgebied zijn. Vertel niet wat ze moeten doen, maar vraag wat ze van jou nodig hebben om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Biedt medewerkers de ruimte om te groeien en zichzelf te overtreffen.

Wees eerlijk en empathisch

Veranderingen. Daar gaat niet iedereen even goed mee om. Misschien ben je zelf wel een persoon die moeite heeft met veranderingen binnen je organisatie, maar ook de collega’s die je aanstuurt kunnen hier last van hebben. Wees daarom altijd transparant en zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om zich uit te spreken. Omarm de ideeën die je collega’s, betrek hen bij het proces en stel veel vragen. 

Goede managers hebben een vertrouwensband met de leden van hun team. Het is daarom belangrijk om teamleden mee te nemen in het maken van lastige beslissingen en problemen binnen het project. Door medewerkers op die manier te betrekken, kun je rekenen op begrip en extra steun wanneer je zoekt naar de oplossing. 

Deel complimenten uit (erkenning en waardering)

Feit: Veel mensen hechten waarde aan waardering. Uit een onderzoek van StepStone blijkt zelfs dat 30% van de mensen opzoek gaat naar een andere baan wanneer zij het gevoel hebben dat ze niet gewaardeerd worden.

Als leidinggevende is het daarom belangrijk om de dingen die goed gaan te benoemen en de verantwoordelijke collega’s daarvoor te complimenteren en de successen te vieren. Waardering en erkenning dragen bij aan een positieve werksfeer. Focus daarom eens wat vaker op de positieve dingen die gebeuren binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het binnenhalen van een nieuwe klant, het opleveren van een technisch project of het draaien van mooie cijfers. Zo motiveer jij jouw teamleden om te werken voor een volgend succes. 

Doe wat je je medewerkers belooft

Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Denk bijvoorbeeld aan afspraken die je maakt over vrije dagen nakomen, taken die je verdeelt binnen het team eerlijk verdelen of een beloning voor een prestatie daadwerkelijk geven. Je aan je je beloftes houden is een van de beste manieren om te laten zien dat jij een goede leidinggevende bent. Mensen weten dat ze je kunnen vertrouwen wanneer jij je aan je beloftes houdt. 

En, het mes snijdt aan twee kanten. Dus wanneer zij het gevoel hebben jou te kunnen vertrouwen, kun jij hen ook vertrouwen en zullen de leden van jouw team zich sneller verbonden met je voelen. Dit draagt weer bij aan een positieve sfeer binnen de organisatie. 

Geef het goede voorbeeld

Als jij wilt dat je medewerkers op tijd zijn, moet je zelf ook op tijd komen. Als jij er als technisch leidinggevende de kantjes vanaf loopt, zullen jouw teamleden dit ook gaan doen. Dus geeft het goede voorbeeld. Maak duidelijke afspraken met het team over normen en waarden, lunchtijden, communicatie rondom ziekte en verlof etc. en laat zien dat je aan die afspraken houdt. De medewerkers zullen op die manier niet achterblijven en zo kun je discussies voorkomen. 

Sta open voor feedback 

De grootste open deur van dit artikel en tegelijkertijd de moeilijkste tip om na te leven. Want als jij als leidinggevende feedback geeft aan jouw team, moet je ook openstaan voor feedback van hun kant. 

Een goede leidinggevende ziet feedback niet als kritiek, maar als een manier om door te groeien en te ontwikkelen. Vraag daarom aan jouw collega’s wat ze van jouw leidinggevende skills vinden en wat jouw kwaliteiten zijn. Zo kom je erachter wat je sterke punten zijn en waar je nog aan moet werken. 

Niet alles hoeft in een keer goed te gaan. Als je ambitie hebt moet je leren van je fouten en omdat te kunnen doen, moet je fouten maken. 

Geef duidelijke instructie en feedback

De grootste irritatie van medewerkers? Een project afronden, om vervolgens te horen dat het niet overeenkomt met de verwachtingen. Vaak ligt dit aan de instructies die de medewerkers vanuit de leidinggevende hebben ontvangen. 

Daarom is het belangrijk om als leidinggevende duidelijke uitleg te geven aan je team, aangehaakt te blijven bij het proces en tussentijds de vorderingen te voorzien van feedback. Maak altijd duidelijk wat er gaan moet worden, waarom en wanneer het project naar tevredenheid is afgerond. Zo voorkom je dat het project anders uitpakt dan de verwachting is en blijven je medewerkers tevreden.

Mooie dingen kosten tijd. Rome is ook niet binnen één dag gebouwd, dus jij kan ook niet binnen één dag de perfecte leidinggevende zijn. Zorg dat je genoeg tijd neemt om te groeien en jezelf te ontwikkelen tot leidinggevende. Alleen zo bereik je de top!

Groeien als technisch professional? Die stap is dichterbij dan je denkt. Bij onze opdrachtgevers staan functies open op elk gewenst niveau van senioriteit. Bekijk eens onze vacaturepagina of neem contact met ons op. Wij bekijken graag de groeimogelijkheden die voor jou zijn weggelegd en helpen je met de volgende stap in jouw carrière. 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af