Als werknemer komen we allemaal weleens in de positie dat je nog in je functie zit, maar tegelijkertijd bezig bent met de volgende stap in je carrière. Je wilt solliciteren naast je huidige functie, maar hoe kun je dit doen zonder de baas te alarmeren? Met onderstaande tips zorg je voor een gecontroleerd sollicitatieproces en kun je zelf bepalen wanneer je het nieuws naar buiten brengt dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Oh, en die al gevonden hebt.
Eigen materiaal
Wanneer je hebt besloten om te gaan solliciteren naar een nieuwe baan, is het verstandig om dit te doen met jouw persoonlijke apparatuur. Geef dus je persoonlijke telefoonnummer en e-mailadres op in plaats van je zakelijke gegevens en maak gebruik van je eigen computer. Zo voorkom je dat systeembeheerders binnen jouw huidige organisatie per ongeluk op jouw activiteiten stuiten of managers mee kunnen lezen in je mailbox.
Ben je telefonisch alleen bereikbaar via een nummer dat je zowel zakelijk als privé gebruikt, geef dan duidelijk aan tussen welke tijden je bereikbaar bent. Zo voorkom je ongemakkelijke telefoongesprekken waar je collega’s naast staan.
Directe lijntjes
Het is in de huidige tijd gemakkelijk om je cv te uploaden op een jobboard en te wachten tot je gebeld wordt door een horde recruiters en potentiële werkgevers. Toch is dit niet altijd verstandig wanneer je nog in dienst bent bij een andere werkgever. Ook zij hebben toegang tot deze profielen en kunnen dus zomaar eens jouw cv tegenkomen.
Om ongemakkelijke gesprekken tijdens de lunch te voorkomen, is het beter om je cv direct te delen met partijen waar je wilt werken (bijvoorbeeld door te solliciteren via de eigen website) of je cv neer te leggen bij een partij die discreet met jouw gegevens omgaat en zonder argwaan te wekken voor je opzoek gaat.
Discretie vereist
Discretie is je beste vriend in dit proces. Over het algemeen gaan recruiters en contactpersonen er vanuit dat je nog in dienst bent, tijdens je sollicitatieproces. Toch kan het geen kwaad om tijdens gesprekken nog een keer te benadrukken dat je nog in dienst bent en dat je discretie vereist tijdens je proces. Dit werkt voor alle partijen fijn en vaak kan er met je mee worden gedacht op het gebied van gesprekken plannen en sollicitatieprocedures.
Onopvallend updaten
Om te laten zien wat je in huis hebt, moet jij je cv en LinkedIn-profiel updaten. Je cv updaten is niet echt een probleem, omdat je dit vaak vanaf je persoonlijke computer kunt doen en in eigen beheer houdt.
Je LinkedIn-profiel kun je gemakkelijk updaten in privémodus. Pas alles aan en zorg ervoor dat alles up-to-date is. Wanneer je dan bij het opslaan de melding krijgt om het te delen met je netwerk, kun je dit afwijzen. Zo is je profiel wel geüpdatet, maar zien jouw gelinkte collega’s, managers en directeuren niet dat jij hier mee bezig bent geweest.
Flexibele gesprekken
Misschien wel het lastigste tijdens je sollicitatieprocessen is het inplannen van de daadwerkelijke gesprekken. Wanneer je duidelijk aangeeft dat je nog in dienst bent tijdens je sollicitatieproces, willen de meeste bureaus en opdrachtgevers graag met je meedenken. Zo kun je bijvoorbeeld ’s morgens voor werktijd een gesprek plannen, of juist net na werktijd (misschien een halfuurtje eerder weg, als je flexibele uren hebt of parttime werkt.)
Soms kan het ook verstandig zijn om een vrije dag op te nemen om meerdere gesprekken achter elkaar te voeren.
Afgezien van alle tips en tricks is het belangrijk dat je nog steeds toegewijd bent aan je huidige functie. Je wordt uiteindelijk gewoon nog betaald om je werk te doen, dus doe dit ook.
Zit je niet meer op je plek in je huidige functie en ben je toe aan iets nieuws en wil je solliciteren? Neem eens contact met ons op of volg ons op LinkedIn, waar zo nu en dan tips gepubliceerd worden. Wij gaan graag een keer met je in gesprek over de mogelijkheden binnen de technische branche en zoeken discreet naar passende partijen bij jou en je profiel.