Begeleiding in een technische bijbaan is van onschatbare waarde voor jongeren en studenten. Het biedt niet alleen de kans om extra geld te verdienen, maar ook om technische vaardigheden op te doen en werkervaring op te bouwen in de technische sector. Voor werkgevers is het aanbieden van een bijbaan aan jongeren eveneens voordelig, aangezien ze zo vroeg gemotiveerde en enthousiaste werknemers kunnen aantrekken die hun bedrijf kunnen helpen groeien.
Maar om een bijbaan succesvol te maken, is een goede begeleiding essentieel. Als werkgever speel je hierbij een cruciale rol. In dit artikel geven wij enkele tips voor jou als werkgever om jouw werkstudenten goed te begeleiden en zo de kansen op succes te vergroten.
Stel duidelijke verwachtingen
Over het algemeen zijn bijbaanmedewerkers jong en hebben ze nog weinig kennis van hoe het heurt op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om bij het aannemen van een werkstudent duidelijke verwachtingen te stellen over wat er van hen wordt verwacht, Dit omvat niet alleen taken en verantwoordelijkheden, maar ook gedrag en houding op de werkvloer. Je kunt dit doen door het verstrekken van een duidelijke functieomschrijving en door het regelmatig geven van feedback.
Wees beschikbaar en bereikbaar
Een goede begeleiding houdt ook in dat jij als werkgever beschikbaar moet zijn voor de studenten die een bijbaan hebben. Dit betekent dat je tijd moeten vrijmaken om vragen te beantwoorden, feedback te geven en eventuele problemen op te lossen.
Het kan ook helpen om een open communicatielijn te behouden, bijvoorbeeld door regelmatig een overlegmoment in te plannen. Zo hou je zicht op de ontwikkeling van de jonge medewerker en kun je al vroeg bepalen of deze persoon potentie heeft om als vaste medewerker in dienst te komen na zijn of haar studie.
Investeer in training en ontwikkeling
Je kunt jouw bijbaanmedewerkers helpen om hun vaardigheden te verbeteren en hun kennis te vergroten door middel van training en ontwikkeling. Dit kan variëren van interne trainingen gericht op bepaalde specialisaties binnen het bedrijf tot externe opleidingen na het afronden van de studie. Dit is een belangrijk onderdeel in begeleiding.
Het grote voordeel voor jou als werkgever is dat het de prestaties van de werknemers bevordert en dat je laat ook zien dat jij als werkgever bereid bent te investeren in jouw medewerkers.
Zorg voor een goede werksfeer
Voor alle werknemers is een goede werksfeer belangrijk, maar het kan een groot verschil maken voor de motivatie en het welzijn van bijbaanmedewerkers. Jij als werkgever bent hier verantwoordelijk voor en je kunt hieraan bijdragen door een positieve en ondersteunende omgeving te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers aan te moedigen om samen te werken en hun successen te vieren.
Wanneer werkstudenten een prettige werksfeer ervaren is de kans groot dat zij na het afronden van hun studie willen blijven en ook gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan als vaste medewerker.
Waardeer en erken de bijdragen van werkstudenten
Het erkennen en waarderen van de inspanningen van werkstudenten kan hen helpen zich gemotiveerd en gewaardeerd te voelen. Vaak doen ze kleinere klussen of taken waar niet iedereen evenveel zin in heeft. Toch is het belangrijk om deze kleine bijdragen te waarderen en dit uit te spreken naar de student. Bijvoorbeeld door regelmatig positieve feedback te geven, kansen te bieden om te groeien en ontwikkelen, passend te belonen.
Wanneer een werkstudent het gevoel heeft dat hij of zij in een kleine rol gewaardeerd wordt, zal deze eerder besluiten om bij jou bedrijf te blijven na afstuderen en gemotiveerd zijn om door te groeien.
Het aannemen van een werkstudent biedt voor jou als werkgever veel voordelen. Door al vroeg in de carrière van de student betrokken te zijn, heb je een groot voordeel wanneer deze student de arbeidsmarkt opgaat. Je kunt immers de student al aannemen voordat deze überhaupt op zoek gaat naar een baan en zo de concurrentie ver voor blijven. Heb je interesse in het aannemen van een werkstudent of wil je meer weten? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.