Ontslag nemen, hoe doe je dat?

Mikki Hoogenboom 15-7-2021 10:29
Categorieën: Nieuws, Solliciteren

Zo af en toe kom je tijdens je carrière op het punt dat het tijd is voor iets nieuws. Je voelt je niet meer op je plek bij je huidige werkgever, mist bepaalde aspecten aan jouw functie of je hebt een nieuwe uitdaging gevonden. Allemaal redenen om ontslag te nemen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Is dit wel een goed idee?

Vaak gaat er een periode van onzekerheid, onduidelijkheid en stress vooraf aan het ontslag nemen. Wat de reden ook is, ontslag nemen is niet gemakkelijk. Het bespreken met een partner, vrienden of familie kan helpen bij het maken van de beslissing.

Mondeling aangeven

Wanneer je de beslissing hebt genomen om je baan op te zeggen, is het tijd om dit te communiceren binnen jouw organisatie. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf waar je zit en welke functie je bekleedt, zal je bij een leidinggevende aan moeten geven dat je ontslag neemt. Dit mondelinge ontslag is niet rechtsgeldig en moet ondersteund worden met een ontslagbrief. Houd er rekening mee dat jij jouw ontslag op tijd kenbaar maakt in verband met jouw opzegtermijn (meestal een maand) en het vinden van een vervanger.

Het kan zijn dat jij nog vakantiedagen open hebt staan op het moment dat je ontslag neemt. Vaak kun je in overleg met je werkgever deze dagen opnemen, zodat je voor het begin van je nieuwe baan nog een aantal dagen vrij bent. 

De ontslagbrief

Om jouw ontslag rechtsgeldig te maken, is het verstandig om een ontslagbrief te schrijven. Deze brief moet een aantal elementen bevatten om rechtsgeldig te zijn;

  • De naam en het adres van de organisatie waar je momenteel werkzaam bent
  • Jouw volledige naam en de functie die je momenteel bekleed
  • Een duidelijke vermelding dat jij jouw baan opzegt en per welke datum jij jouw contract beëindigd.
  • Een formele ondertekening met plaats, datum, tijd en handtekening

Daarnaast is het verstandig om een ontslagbrief aangetekend te versturen. Zo is de brief rechtsgeldig, zelfs als deze niet wordt aangenomen. Bewaar zelf ook altijd een kopie van je brief. 

Jouw laatste werkweek

Vaak staat de laatste week in het teken van projecten en werkzaamheden overdragen, misschien jouw vervanger inwerken en het communiceren van jouw vertrek aan contactpersonen.
Zorg tijdens deze laatste week voor een goede (schriftelijke) overdracht en verzeker jezelf ervan dat jouw vervanger of de collega’s die jouw werk overnemen van de hoed en de rand weten. Zo kun jij op jouw laatste dag met een gerust hart de deur uitlopen. 

Tijd voor nieuwe stappen

Het moment dat je voor het laatst de deuren van jouw kantoor uitloopt kan zorgen voor een ontlading van emoties. Opluchting, misschien onzekerheid of enthousiasme met betrekking tot de volgende stappen. 

Heb jij zin in een nieuwe uitdaging? Bekijk dan eens onze vacatures. Misschien zit die ene functie ertussen die ervoor zorgt dat jij die ontslagbrief wil gaan schrijven.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af