De voordelen van werken terwijl je nog studeert

Mikki Hoogenboom 8-7-2021 14:35
Categorieën: Bijbanen, Nieuws

Van werken in de horeca tot in de schoonmaak en callcenters. Een groot deel van de studenten heeft naast de studie nog een bijbaan. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van het hebben van een bijbaan naast de studie?

Financiële onafhankelijkheid tijdens je studie

Ja, logisch. Voor de één is een bijbaan een financieel extraatje, voor de ander is het hard nodig bij het kunnen betalen van een studie. In alle takken van het bedrijfsleven vind je studenten die naast hun studie bijklussen. 

Ervaring opdoen in het vakgebied dat jij studeert

Hoewel het niet altijd even gemakkelijk is om binnen het vakgebied waar je in studeert een bijbaan te vinden, zie je steeds vaker studenten die al relevante werkervaring opdoen tijdens de studie. Als het je lukt om een passende bijbaan te vinden zijn de voordelen vaak groot. Zo verdien je vaak beter, bouw je al aan je carrière terwijl je nog studeert en groeit je netwerk. Dit zorgt er vaak voor dat je na je afstuderen een streepje voor hebt op andere sollicitanten en sneller een leuke baan vindt.

Wil jij ook een bijbaan in jouw vakgebied? Bekijk dan hier eens onze bijbaanvacatures en verdien deze zomer lekker bij!

Netwerk opbouwen

Het beste moment om te beginnen met het opbouwen van jou netwerk is tijdens je studie. Dit netwerk kan jou in de toekomst helpen bij het vinden van een baan of als jij iemand zoekt voor een functie. Door te werken tijdens je studie vergroot je jouw netwerk door de mensen die je daar ontmoet. Op dit moment kunnen deze kennissen misschien nog niet relevant zijn maar in de toekomst kunnen zij een belangrijke rol gaan spelen bij het invullen van een baan of jouw volgende carrièrestap.

Kom er achter welk werk bij jou past

Wanneer je net afgestudeerd bent, is het vaak moeilijk te bepalen in welke richting jij je carrière wilt gaan opbouwen. Wanneer je bijvoorbeeld Bouwkunde hebt gestudeerd, kun je verschillende richtingen uit en het is niet altijd even duidelijk welke richting goed bij jou past. 

Door verschillende banen en functies uit te proberen, als bijbaan of tijdens een stage, kom je er achter wat je echt leuk vind en wat bij je past. Ben je iemand die graag met mensen werkt of zit je liever de hele dag alleen op kantoor? Door te werken tijdens jouw studie kun je proeven aan verschillende richtingen en mogelijkheden, waardoor je tijdens het solliciteren voor je eerste baan een beter beeld hebt van de richting die bij jou past. 

Zelf kennis op doen

Wanneer je professionals in het vak vraagt waar ze het meest van hebben geleerd, zul je vaak horen dat ze tijdens stages of hun eerste echte baan het meeste hebben geleerd. Veel meer dan tijdens een studie. Het voordeel van een bijbaan in de richting van jouw studie is dat je vaak die gespecialiseerde ervaring al opdoet en kunt toepassen tijdens je studie. Andersom kun je de geleerde theorie van je studie vaak in praktijk toepassen tijdens je werkzaamheden. 

Deze opgedane ervaring kun je vervolgens weer vermelden op je CV of tijdens een sollicitatieproces. Hierdoor kun je toekomstige werkgevers laten zien dat je naast je theoretische kennis vanuit je studie, ook de nodige praktijkkennis hebt opgedaan. 

Wil jij voor deze zomer nog een bijbaan in de bouwkunde of werktuigbouwkunde? Neem dan contact op met ons of bekijk onze bijbaanvacatures op onze website.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af