De een schrijft ’s avonds op de bank een sollicitatiebrief, de ander is drie dagen bezig met het opzetten van het perfecte CV. Echter, uit onderzoek is gebleken dat naast de motivatie in je brief en een opvallend CV, het tijdstip van solliciteren ook belangrijk is. In dit artikel vertellen wij je op welk moment jij het beste kunt solliciteren om jouw kansen optimaal te benutten.
Je verwacht misschien dat de meeste mensen in het weekend uitgebreid de tijd nemen om te solliciteren. Werknemers worden dan niet afgeleid door de dagelijkse gang van zaken op kantoor, waardoor er een betere focus is op het sollicitatieproces voor de nieuwe baan.
De praktijk is echter heel anders. De meeste sollicitaties worden op maandag verstuurd. Mensen die niet tevreden zijn met hun huidige baan willen in het weekend niet bezig zijn met werk. De afgelopen week heeft ze al genoeg energie gekost en het weekend nemen ze echt even de tijd om te ontspannen. Maar wanneer ze maandag dan weer met dezelfde vervelende collega’s, baas of saaie werkzaamheden worden geconfronteerd wordt de drang hoog.
‘s Avonds of tijdens werktijd solliciteren
Zijn de meeste mensen maandagavond dan bezig om sollicitaties te versturen? Nee ook niet. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste sollicitaties worden verstuurd op maandag tussen 10:00 en 16:00 uur. Tijdens werktijd dus.
Hoewel je misschien op het eerste gezicht denkt dat het tijdstip in onze digitale wereld niet erg van belang is, blijkt dat wel zo te zijn. Statistisch gezien maak jij 13% meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek wanneer jij jouw sollicitatiebrief verstuurt tussen 06:00u en 10:00u ’s morgens.
Daarnaast maak je ook ‘s middags rond de lunch meer kans. Wanneer jij tussen 12:30u en 13:30u jouw sollicitatie verstuurt, maak jij 11% meer kans op een sollicitatiegesprek.
In de regel is het zo dat je op maandagochtend tussen 06:00u en 10:00u de meeste kans maakt om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Houd hierbij wel rekening met ‘Golden Hour’. Een term die wordt gebruikt om het perfecte moment aan te duiden om te solliciteren. Wanneer er een vacature verschijnt, maak je de meeste kans als je binnen 2 tot 4 dagen reageert.
Het slechtste moment om te solliciteren is na werktijd. Wanneer je na 19:30u reageert op een vacature is de kans nog maar 3% dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
De invloed van het jaar
Hoewel er steeds minder pieken en dalen te vinden zijn in vacatureland, kun je in de regel toch zeggen dat er een aantal voorkeursmaanden zijn om te solliciteren. Uiteraard zijn dit algemene richtlijnen. Wanneer er een vacature openstaat in mei en je solliciteert pas twee maanden later omdat dat statistisch gezien beter is, is de kans groot dat je misgrijpt.
Solliciteren in januari
In januari gaan veel mensen opzoek naar een nieuwe baan. Mensen hebben goede voornemens en zijn toe aan verandering. Wanneer je in januari reageert op vacatures, zul je veel concurrentie hebben. Zorg voor een goede brief of motivatie waarin je duidelijk maakt waarom je geschikt bent voor de functie en een opvallend, up-to-date CV.
Solliciteren in februari – maart
Omdat veel sollicitanten in januari druk aan het solliciteren zijn geweest of al een baan gevonden hebben, zijn de maanden februari en maart vaak goed om te solliciteren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het aantal openstaande vacatures in februari hoger ligt dan in januari. Doe hier je voordeel mee en maak gebruik van de openstaande vacatures en daling in concurrentie.
Solliciteren in april t/m juli
Doorgaans de maanden met de meeste vrije dagen voor bedrijven. Wanneer je in deze periode solliciteert, kan het zijn dat je want langer op terugkoppeling moet wachten door de vele vrije dagen en vakanties.
Tip van onze adviseurs: Wees niet bang om na een aantal dagen eens contact op te nemen met de organisatie naar aanleiding van jouw ingestuurde CV of een sollicitatiegesprek. Je laat hier mee een positieve en proactieve indruk achter, geeft mensen de kans om je beter te onthouden en helpt beslissers misschien wel te overtuigen van jouw kunnen. Heb je al een paar dagen niks gehoord? Bellen!
Solliciteren in augustus
Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe baan is augustus statistisch gezien niet de beste maand op te solliciteren. In deze periode is het aanbod van vacatures lager dan normaal. Dit komt doordat veel mensen en organisaties zomervakantie hebben. Ook heeft de bouwsector de ‘bouwvak’. In plaats van zwoegen op een sollicitatiebrief of je CV, kun je beter genieten van de Hollandse zomer en in september met goede moed weer aan de slag.
Solliciteren in september t/m november
Per september is het weer vol gas voor veel bedrijven. Hierdoor stijgt het aantal openstaande vacatures ook weer. Omdat er in deze periode veel studenten net afgestudeerd zijn en opzoek zijn naar een eerste baan, staan er relatief veel startersfuncties open. Als starter heb je dus meer kans in deze periode om jouw eerst baan te vinden, maar houd er rekening mee dat er meer mensen zijn afgestudeerd. Je zult dus niet de enige zijn die solliciteert op bepaalde vacatures.
Solliciteren in december
Uiteraard een van de drukste periodes van het jaar, zowel zakelijk als privé. Er moet veel geregeld worden voorafgaand aan de feestdagen, dus vacatures zijn vaak niet de prioriteit. Toch is dit een goed moment om je sollicitatie te versturen. Er zal niet extreem veel concurrentie zijn, maar doe dit wel voor de feestdagen. Veel bedrijven zijn tussen Kerst en Oud & Nieuw gesloten of werken met minimale bezetting.
Zo zie je dat de maand waarin je solliciteert wel degelijk invloed kan hebben op jouw succes bij het solliciteren. Echter is dit natuurlijk geen recept voor succes of de enige manier waarop je ermee aan de slag moet gaan. Zie jij een leuke vacature voorbij komen of ben jij actief opzoek naar een nieuwe baan? Laat je dan niet tegenhouden door de maand, maar ga aan de slag met een goed CV, een complete LinkedIn pagina en overtuigende motivatiebrief. Heb je binnenkort een sollicatiegesprek? Lees dan ook eens onze tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.
Opzoek naar een nieuwe uitdaging, maar nog niks gevonden? Bekijk dan eens onze vacatures of neem contact op met een van onze adviseurs! Wij helpen je graag met de volgende stap in jouw carrière.