4 X Hoe je een minder goed detacheringsbureau herkent

Mikki Hoogenboom 18-8-2022 13:59
Categorieën: Detachering, Nieuws

Wanneer een van ons Prefound ergens introduceert als detacheringsbureau, worden we nogal eens sceptisch aan gekeken. Deels komt dit door de slechte naam die recruiters en detacheerders op dit moment hebben. Er is veel behoefte aan goede werknemers en bedrijven schakelen zoveel mogelijk middelen in om de juiste personen aan te trekken. Ook de minder goede bureaus.

In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten wanneer je in zee gaat met een detacheringsbureau en waar je de minder goede bureaus aan kunt herkennen. Zo weet je precies waar je op moet letten als je op detacheringsbasis aan de slag wilt.

Niet gespecialiseerd in een branche of sector

Eigenlijk zou dit al een eerste signaal moeten zijn dat je niet met de juiste partij in zee bent gegaan. Een detacheringsbureau, en specifiek de adviseurs binnen dat bureau, moeten het hebben van een netwerk. Je kunt geen netwerk opbouwen in de detachering als je verschillende branches bedient. Of je moet als detacheringsbureau zo groot zijn dat je meerdere sectoren tegelijk kunt bedienen.

Bekijk dus goed in welke regio en welke sector je aan de slag wilt en ga dan op zoek naar een geschikt bureau. Sla de kleinere bureaus zeker niet over. Vaak hebben zij een persoonlijke aanpak, luisteren ze echt naar jouw wensen en hebben ze een goed netwerk van interessante opdrachtgevers. Zo weet je zeker dat je terecht komt op een plek waar jouw kwaliteiten worden gewaardeerd en is de reisafstand minder groot. 

Geen (echte) kennis van de markt, van de klant en van de kandidaat

Wanneer je een eerste gesprek voert met een adviseur van een minder goed detacheringsbureau is de kans groot dat hij of zij niet precies weet wat er op dit moment speelt. Zeker in de technische branche is er altijd veel gaande en een goede detacheerder weet precies welke ontwikkelingen er zijn. Welke opdrachtgevers op dit moment met bepaalde projecten bezig zijn en welke skills nodig zijn. 

Een goede detacheerder heeft veel kennis in huis van de branche, de arbeidsmarkt en de ontwikkelingen die gaande zijn. Daarnaast is het normaal dat jij als kandidaat eerst met de adviseur van het betreffende bureau om tafel gaat om te bepalen wat jij wilt en wat jij kan. De adviseurs binnen deze bureaus combineren hun kennis van de markt en de opdrachtgever met jouw wensen en eisen. Zij kunnen je op die manier daadwerkelijk advies geven en jouw begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. 

Recruiter toont geen interesse

Waarschijnlijk is dit voor iedereen wel in meer of mindere mate herkenbaar. Je wordt gebeld door een recruiter van een detacheringsbureau met een standaard verhaaltje. Vervolgens ontvang je een standaard mailtje en kom je er later achter dat de recruiter je CV bij 40 partijen heeft neergekwakt zonder te kijken naar bijvoorbeeld reisafstand, soort organisatie of - niet geheel onbelangrijk - jouw wensen.

Helaas komen dit soort situaties (te) vaak voor. Recruiters en adviseurs van minder geschikte bureaus zijn voornamelijk bezig met zoveel mogelijk targets halen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk kandidaten voor te stellen. Hierdoor kijken ze niet naar de kandidaat, naar jou dus. Er is geen interesse in jouw wensen en er wordt niet gekeken of er überhaupt een match is met een van de opdrachtgevers.

Wanneer je in contact bent met een goede detacheerder wordt er veel meer gekeken naar wie jij bent en wat jij zoekt. Op basis daarvan wordt er gekeken of er binnen het netwerk een organisatie is met een openstaande vacature die aan jouw eisen voldoet. Op die manier is de kans op een succesvolle match vele groter en is het een win-win situatie voor alle partijen. 

Onduidelijk, niet eerlijk, niet transparant

Vage mailtjes, contracten of onduidelijke afspraken? Vaak gaat er dan iets niet helemaal goed. Soms blijkt dan dat jouw CV bij verschillende partijen is neergelegd, zonder dat jij daarvan op de hoogte bent gebracht.

Een goede detacheerder zal nooit zonder toestemming jouw CV ergens neerleggen en bespreekt altijd eerst alle opties met jou. Jij bepaalt vervolgens welke functies en opdrachtgevers interessant lijken en vanuit daar gaat de adviseur je voorstellen bij de gekozen opdrachtgevers. Zo weet je altijd waar je bent voorgesteld en wat je kunt verwachten.

Het is daarom belangrijk dat je altijd afspraken maakt over het delen van jouw gegevens en CV. Wanneer jij vanuit jouw detacheerder niet precies weet hoe, wat en waar, dan is het tijd om hen uit te zwaaien.

Ben je nog niet overtuigd van de wereld van detachering? Lees dan ook eens ons artikel over de meestvoorkomende misvattingen rondom detacheren.
Ben jij op dit moment bezig met een detacheringsbureau waar je je niet prettig bij voelt? Neem dan eens contact met ons op. Samen kunnen we kijken waar je tegenaan loopt en kunnen wij je begeleiden in het vinden van de juiste baan. 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af