Dit zijn de signalen dat je toe bent aan een nieuwe baan

Mikki Hoogenboom 20-8-2020 15:35
Categorieën: Carrière, Nieuws

Vroeg of laat lopen wij er allemaal wel een keer tegenaan. Je gaat niet meer met plezier naar je werk en twijfelt over jouw toekomst bij het bedrijf waar je nu zit. Of het nou komt door de werkzaamheden, je baas of collega’s, het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen waar jouw onderbuikgevoel vandaan komt. Daarom helpen wij je met dit artikel een handje door de meest voorkomende signalen te benoemen die aangeven dat je eigenlijk wel toe bent aan een nieuwe baan.

Wordt jij zondagavond al moedeloos van het feit dat je maandagochtend weer aan de slag moet? Heb je het gevoel echt niet op je plek te zitten in jouw huidige functie en wordt je er misschien wel fysiek niet goed van? Dan is het tijd om eens te kijken waar het precies aan ligt. Want wat zorgt er nou eigenlijk voor dat jij je baan echt niet meer leuk vindt?

Waardering is belangrijk

Je kent het misschien wel. Je hebt hard gewerkt aan een project of richting een deadline en bent trots op wat je hebt afgeleverd. Wanneer je vervolgens jouw harde werk laat zien of presenteert, is er nauwelijks interesse. Laat staan waardering. In plaats van een keertje “Hé, goed gedaan!.” Te horen, hoor je voornamelijk wat er niet goed gaat, wat er nog gedaan moet worden en wat er schort aan je afgeleverde werk.

Wanneer je dag in, dag uit het gevoel hebt dat je te weinig erkenning en waardering krijgt voor het werk wat je doet, kan dat gaan knagen. Je hebt misschien het gevoel dat hoe hard je ook werkt, het toch niet uitmaakt wat je doet. Je bent minder gemotiveerd om naar je werk te gaan en je werk te doen, wat er vervolgens weer voor zorgt dat je minder waardering krijgt voor je werk. Hallo vicieuze cirkel!

Maar hoe doorbreek je deze cirkel? Het lastige is dat je mensen niet kunt veranderen, dus als het er niet van nature inzit, zal jij van je huidige collega’s niet zo snel de waardering krijgen die je zoekt. Je kunt natuurlijk aangeven dat je vindt dat er te weinig waardering is voor je werk, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek, maar dit is niet altijd gemakkelijk. Als je echt niet verwacht dat jouw collega’s meer waardering gaan uitspreken, dan is het misschien tijd om opzoek te gaan naar iets nieuws.

Geen uitdaging en niet kunnen doorgroeien 

Als je ergens als junior binnenkomt, hoop je dat je vanuit daar door kan groeien binnen een organisatie. Eerst naar een senior positie en misschien wel richting management of directie. Toch blijkt dat hier in de praktijk niet altijd ruimte voor is binnen organisaties. Want vaak moet er iemand van hogerop vertrekken om jouw een kans te geven hogerop te komen.

Uit onderzoek via LinkedIn is gebleken dat meer dan 40% van de ondervraagden bij een werkgever is vertrokken omdat er geen doorgroeimogelijkheden waren, waardoor zij geen kansen zagen om een stapje hoger te komen. Zit jij in je huidige functie aan je max of zie je de aankomende tijd geen verschuiving in posities? Dan is dit het moment om verder te kijken.

De sfeer is om te snijden

Collega’s, managers en directieleden kunnen aardig roet in het eten gooien wanneer jij opzoek bent naar een fijne werksfeer en dit kan grote gevolgen hebben voor jouw werkgeluk. Iedereen kent wel de roddelkoning(in) van het kantoor, de luiwammes, de hypochonder en natuurlijk die ene collega die met jouw werk de eer opstrijkt. 

Collega’s kun je niet kiezen (tenzij je zelf een bedrijf begint) en in elke organisatie en functie zal je moeten roeien met de riemen die je hebt. Aangezien je jouw collega’s meestal vaker ziet dan vrienden, familie of je partner is het verstandig om te zorgen dat je in ieder geval goed met hen kan werken. Vrienden hoef je niet te zijn, maar een goede werkrelatie met wederzijds begrip en respect is iets wat je als professionals wel moet kunnen bereiken.

Zie je dit niet slagen? Dan is het een logisch gevolg om jouw carrière elders voort te zetten.

Geld en voorwaarden blijven belangrijk

Hoewel het allang niet meer het belangrijkste is bij het vinden van de juiste baan, blijven centen en voorwaarden wel belangrijk en kunnen zeker ook invloed hebben op jouw werkgeluk. Zeker wanneer je weet dat je bij andere organisaties meer kunt verdienen in dezelfde functie of dat je bijvoorbeeld een dag minder kunt werken voor hetzelfde salaris, een auto van de zaak krijgt of beter verzekerd bent in geval van ziekte. 

Switchen of doorzetten

Het gras is niet altijd groener aan de overkant. Ook bij een nieuwe baan en nieuwe collega’s ga je tegen problemen en situaties aanlopen die je niet altijd even leuk vindt. Natuurlijk is niet alles meteen een reden om je baan op te zeggen en is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat er zwaarder weegt. 

Daarnaast is het goed om je gevoelens op tafel te leggen bij een leidinggevende, de directie of en vertrouwenspersoon binnen jouw organisatie. Vaak zijn veel problemen simpelweg op te lossen met een gesprek. 

Denk je niet dat een gesprek je nog gaat helpen en ben je echt toe aan een nieuwe stap? Neem dan eens contact met ons op of bekijk onze vacatures. Misschien kunnen wij jou helpen met het vinden van de perfecte baan en heb je nooit meer last van vervelende collega’s, een slechte sfeer en weinig uitdaging.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af